Внимание при бременност – гъбични инфекци

Бременността е специфично състояние на женския организъм, което се характеризира с определени предразположения, голяма част, от които са представени в поредица кратки статии – „Внимание! при бременност“. Описанието им има за цел да подготви бременната за навременна и адекватна реакция, не и да създаде излишни притеснения.

Гъбични инфекции. Може би най-често срещаните неприятни симптоми са тези на вагиналната кандидоза (гъбички), в болшинството от случаите, причинена от Candida albicans.

Симптомите са вагинално течение с бял, жълтеникав и дори зеленикав цвят (когато се задълбочи). Понякога е с гъстота на нектар или по-рядък, при задълбочаване на състоянието, течението се пресича и се забелязват бучици като на пресечено мляко (извара). Обикновено се придружава от сърбеж на входа на влагалището, в областта на вулвата (между срамните устни), дори вътре, във вагиналната област. Проблемът идва основно от промяната в хормоналния баланс и понижения имунитет, който има за цел майчиният организъм да не разпознае ДНК-то на детето като чуждо и да започне да се бори с него. Съответно – предразположението към кандидози силно намалява след раждането. Дори в периода на кърмене обикновено няма почти никакви проблеми, дори и да сте предразположени по принцип.

Мерки. Това, което може да направите, освен да отидете при лекар-специалист, е:

Да намалите простите захари и подсладителите от всякакъв вид (захар, глюкоза, синтетична фруктоза, дори мед…) или, ако можете, да ги спрете – те не носят ползи, а буквално хранят инфекцията. Те повишават и киселинността на организма, която дава чудесна среда за развитие на патогени от всякакъв вид. Добре е да намалите и консумацията на бяло брашно и, разбира се, да поддържате много добра хигиена.

Друга резултатна мярка е да повишите стойностите на PH (съотношение на киселинни и алкални йони) в организма си, т. е. да направите PH-то по-алкално или с по-слаба киселинност. Киселинната среда е особено благоприятна за развитието на патогенни микроорганизми, в т. ч. гъбички, вируси, бактерии, дори ракови клетки. Може да го постигнете с консумацията на повече сурови плодове и зеленчуци, без кафе, по-малко какао, по-малко обработени храни (колбаси, шоколади, вафли, снаксове, чипс и подобните).

Увеличете течностите, без подсладените и алкохолните такива. Зле се отразява виното (дрожди и захар) и донякъде бирата (дрожди и захар). Газираните, освен захар/изкуствени подсладители, обикновено съдържат и много подобрители. Може да добавяте лимон в течностите, които приемате.

Хомеопатите препоръчват Monillia albicans 15 CH, по 5 гранули дневно като помощно средство при лечение. Обикновено има ограничаващ ефект, но е възможно след по-дългосрочна употреба действието му да отслабне.

При нормални обстоятелства пробиотиците (добри бактерии срещу гъбичките) дават добри резултати, но е възможно, в последните месеци на бременноста и след дълга употреба в един момент, ефектът напълно отшуми. Затова, след като се стабилизирате, ги намалявайте постепенно, за да дадете възможност на организма си сам да се балансира и при нужда, може да подновите или да смените пробиотика.

Ваните също помагат, особено за овладяване на остри състояния, а след това като поддържаща терапия. Ваната може да бъде със запарка от смрадлика, лайка, невен…, но е добре да се правят поне два пъти дневно. Но това е само симптоматично лечение, което не може да премахне първопричината. Кандида се разпространява в организма и при хронични случаи не е налична само вагинално.

Имуностимулантите също оказват добър ефект – разнообразието им е огромно, само да са съобразени със състоянието на жената.

Сребърна вода – може да се прилага вътрешно, в много малки дози, но в около 50% от напитките, които се консумират (вода, чай). По време на бременност, макар и да се описва като безопасно, дългосрочен прием не е препоръчителен. Отново важи правилото – при изчистване, количествата да се намаляват постепенно.

Личен опит:

След като години наред отказвах да приема, че млечните продукти са чудесна храна за Candida, в крайна сметка по други здравословни убеждения ги спрях. Най-осезаемият резултат беше именно изчезването на кандидозата след 15 години вагинални течения и неразположения.

Може би бременността не е най-подходящият момент за промяна в диетата, но ако друго не помага, си заслужава опита. В такъв случай, може да се помисли за компенсиране с прием на други храни, богати на калций.

Внимание при бременност – уринарни инфекции (2)

Leave a Comment