Възстановяване на обонянието (след Covid)

Аносмията е едно от честите усложнения, провокирани от Ковид инфекция, макар да има и други причинители на такъв тип увреди. Специфичното след Ковид е дългосрочната загуба на обоняние.

При засягане на нервната система, каквото се предполага в случая (поради дългия период на възстановяване), следва да се има предвид, че нервните клетки и рецептори атрофират, ако не бъдат използвани и колкото по-дълго не се използват, толкова по-трудно е възстановяването на функциите им в пълен обем. Понякога са необходими повече от две години за възстановяване на обонянието, след изкаран Ковид, като често това възстановяване не е в пълен обхват и острота или ароматите вече се възприемат по различен начин. Възможно е последното да се дължи на изграждането на нови невронни връзки, компенсиращи увредените стари. Затова вземането максимално бързо на адекватни мерки е ключово.

Най-честата препоръка е да душат различни силни аромати, за да се стимулират рецепторите и невроните, но когато обонянието напълно липсва, ефектът от това не е съществен.

Следва хронология на лечението, което прилагам и което дава резултати, макар и да не са с темпото, което ми се иска.

Остра фаза на инфекцията: 6-10 октомври 2021 г.
Загуба на обоняние: 10 октомври 2021 г.

Усещане за миризми: 0% в продължение на 2 месеца.

Първи стъпки по възстановяване:

6 седмици след загубата на обоняние (ЗО) – хомеопатични препарати:

Ammonium muraticum, разреждане 5 CH по 5 гран./ден за 2 седмици  (1 опаковка)

Pulsatilla по 5 гран./ден за 1 седмица  (1/2 опаковка)

Препоръчва се и Apis mellifica.

*Консултирайте се с хомеопат. 

Първи усетени аромати след загубата на обоняние (ЗО): 1 месец и 3 седмици след пълната загуба: сварени скариди. Няколко дни по-късно – кафе (единствено от кутията с кафе и ароматът е по-скоро на какао).

Първите усещания са толкова слаби, че човек може да помисли, че са плод на въображението му, но с всеки ден се засилват, едва осезаемо.

1 месец и 3 седмици след ЗО: Медикамент за разреждане на кръвта с цел подобряване на локалната трофика (кръвоснабдяване) – Аспирин – 75 мг/ден и витамин B12 за възстановяване на нервната система. Имайте предвид, че ацетилсалицилова киселина (активното вещество в аспирина) има киселинна реакция, т. е. влошава PH-баланса на организма.

2 месеца след ЗО:

Акопунктура 2 пъти седмично – д-р Кьосева (гр. София – 0888/471-009). По нейна препоръка: Вдишване от аромата на прясно настърган хрян за стимулация и дезинфекция, възможно е и с лук. Сълзенето на очите е търсен ефекти и при двете. При настъргване, отделяните от растенията вещества във въздуха следва да стигнат до синусите и, включително посредством слъзните канали.

След втората процедура акопунктура старите аромати се усещат по-ясно (все така променени) и се добавят тези на прясно обелена кора от мандарина (които усещах като лек лимон). Концентрирани етерични масла, може да се каже, че не долавям – усещането е за неопределена твърда миризма.

При подушване през няколко минути, усещането за аромат се губи и е нужна почивка, за да се идентифицира мирис.

Добавен витамини B комплекс (обикновен). Имайте предвид, че той стимулира разтежа на гъбички в организма.

След 3-4 процедури акопунктура се долавя парфюм (част от ароматите му), при условие, че е до помпичката и само на силен парфюм. Не се усещат сладките нотки, дори да са подчертани.

2 месеца и 1 седмица:

Акопунктура веднъж седмично.

Боуен терапия веднъж седмично (процедури ДБО 3; ГД/ДЧ; Глава) – около 2-3 дни след акупунктура, понеже двата метода имат пресечни точки и при застъпване може частично да се наруши лечебният процес. Прилагам върху себе си като Боуен терапевт – контакти на сайта.

Вече се усещат по-остри плодови миризми – малина и ягода.

Друга допълваща терапия е промивката на носа, популярна като нети, която се извършва с разтвор на морска, хималайска или готварска сол и вода на телесна температура.

Ето как: Концентрацията трябва да е като на физиологичен разтвор – около 1 равна чаена лъжичка, разтворена в 400 мл вода с температура около 37° С. Има специални съдове за нети (кана – ако не успявате да си набавите, свържете се с мен на: 0899/381784, цена 16 лв. без доставка). Ако изпитвате болка или др. дискомфорт, трябва да коригирате концентрацията на солта. Не продухвайте агресивно носа, за да не изтласкате вода към ушите. Ако не сте прилагали процедурата, проучете в детайли предварително.

2 месеца и 2 седмици:

Акопунктурата е преустановена за 2 седмици. Заместваща терапия – Боуен терапия.

Всички медикаменти са преустановени за 10 дни, поради остро (вагинално) възпаление и поява на акне в областта на брадичката. След спирането на терапия, балансът на тялото се самовъзстановява. Започва прием на хомеопатичен препарат Pulsatilla 5 CH – по 5 гран./ден. Ежедневни нети-промивки.

3 месеца:

Започнат прием на екстракт от Кора от мравчено дърво (актибактериално, противогъбично, слабо кръворазреждащо действие)*

След регрес за няколко дни, отново има напредък – от разпознаваемите вече миризми, се долавят нови нюанси на състава им.

Възстановяване на акопунктурата (2 пъти седмично).

Добавен Н-500 за засилване на детоксикацията, антиоксидант, стимулира изработването на клетъчна енергия, възстановява алкално-киселинния баланс.*

*Продуктите са добавени по препоръка на д-р Кьосева с цел изчистване на организма (токсините са среда за развитие на патогенни организми) и антикандида програма, съчетани с антикандида диета (без млечни прод., захар, глутен и продукти със силно киселинна реакция като кафе).

Върнах Apis mellifica 15 CH ежедневно, сутрин и считам, че допринася за възстановяването.

Статията се актуализира периодично 

ДАРИ за развитието на Кауза „Натура“

Leave a Comment