Нежно предизвикване на раждане

Освен най-известните методи като много движение, изкачване на стълби, секс, хапване на люто, може да се обърнем и към билките, хомеопатия, упражнения и други.

Да започнем с билките и подправките:

Известни с предизвикването на контракции са: чаят от малинови листа, коприва, мечо грозде (не прекалявайте с него), мащерка, лайка, салвия (градински чай), лавандула, риган, цариче (шапичето), овчарска торбичка, бял равнец, бял имел, върбинка, пасифлора, хвойна, канела, кимон, магданоз, босилек, девесил, целина, розмарин, копър, анасон, карамфил, шафран и др. Включваме лютите джинджифил, черен пипер, хрян, люти чушки, чесън и т. н.

Срещнах публикации, че маслото от Вечерна иглика (през устата) подобрява еластичността и здравината на кожата и се прилага само в последните седмици, за да не предизвика преждевременно раждане.

Хомеопатия. Позволявам си да публикувам само един препарат, защото само за него имам еднозначна информация, че върши работа – Caulophyllum thalictroides 9 или 15 СН (Каулофилум) в доза 5 гранули/ден. Вие решавате една или две седмици преди раждането да започнете. Ролята му е да подпомогне лекото получаването на разкритие. Използва се и по време на раждането през определен интервал, за да улесни разкритието на шийката, особено ако процесът се бави или има неефективни контракции (ригидна шийка). В последния случай може да се прибегне и до по-високо разреждане – 200 СН.

Физически упражнения. При мен чудесна работа вършат: изкачването на стълби, ставане от стол :), енергично вървене.

През бременността не се препоръчва екстремно протягане, разтягане, усукване, но в края, може да опитате, В РАМКИТЕ НА РАЗУМНОТО! Може да „раздвижи” нещата.

Може да правите клякания с разтваряне на коленете, с малка тежест в ръце.

Ориенталските танци ще подпомогнат оптималното позициониране на бебето, което ще Ви доближи до същинската част като подпомогне „слизането” на бебето.

Изпълняване на йога-позиции не работи за контракции, вероятно защото се прави бавно, плавно и спокойно. Но системните йога-практики за бременни дават чудесна подготовка за самото раждане – то да премине максимално спокойно и естествено – става въпрос за механичната част по огъвкавяване на кости и стави, подобряване еластичността на връзки и мускули, подобряване физическата издържливост (раждането си е трудоемък процес), за развиване на умения за целенасочено отпускане на тялото, което улеснява постигането на разкритие и придвижването на детето и за усвояването на дихателни практики за релаксация и намаляване на болката. Йога ни научава да „чуваме“ по-добре тялото си и да развием усещане за това как да подпомогнем естествените процеси в него, т.е. да не им пречим.

Много важно е психо-емоционалното състояние на жената. Много често се случва да има блокажи на ментално ниво, които пречат на мозъка да задейства био-химичните механизми, даващи старт на родилния процес. Може да се дължи на неосъзнат страх – от болка, неизвестното, усложнения… Някои момичета откриват причини назад, до собственото им раждане, до представа, създадена им за раждането като нещо страшно, ужасяващо, непоносимо болящо и т. н. Настройте се, че Ви чака нещо прекрасно, че контракциите са там, за да ви помагат и се радвайте на всяка от тях. Ако усетите болка – отпуснете се и позволете на контракцията да направи разкритие, да изведе бебето, така болката е доста по-поносима. Представяйте си как се „разтваряте“ и правите път на бебчето си да се срещне с Вас.

Фактори, които намаляват лактацията (производството на кърма)

Leave a Comment