Механизъм на лактацията (Как да имам повече кърма)

Задвижваща сила на лактацията („слизането” на мляко) е хормонът окситоцин. Това е хормонът, който инициира и, в голяма степен, „води“ раждането и този, който подава сигнал на млечните жлези да произведат кърма.
След „изгонване“ на плацентата (10-20 мин. след раждането на бебчето), продължава засилено производство на окситоцин. Той, от една страна, стимулира контракции на матката, които имат за цел да я приберат до обичайните й размери, а от друга – производството и по-скоро потичането на коластра и кърма (заедно с други хормони). Тези контракции често са малко или повече болезнени, но са за хубаво.
В по-редки случаи части от плацентата остават по стената на матката, което пречи на производството на окситоцин и забавя лактацията. Липсата на кърма може да е сигнал за останала плацента, но не се притеснявайте – екипът в родилна зала ще огледа цялостта на плацентата.
Когато бебето суче, то стимулира производството на окситоцин – така то си „поръчва“ следващата порция кърма. Най-вероятно, в първите седмици (или малко повече), ще усещате описаните контракции по-отчетливо докато къмите (заради стимулация производството на окситоцин от сучещото бебе).
Хубаво е, възможно най-рано след раждането, бебето да се сложи на гърда, за да засуче. Стимулацията от детето олеснява тръгването на коластра, слизането мляко и превентира препълването на гърдите, което може да бъде много болезнено и да доведе до усложнения. Не чакайте слизането на млякото (гърдите да се налеят), за да кърмите, защото тогава ще по-трудно и за Вас, и за бебето. Гърдите имат коластра още преди раждането и тя е най-ценното за едно новородено.
При някои дечица се случва кърменето в началото да продължава по час и половина, дори два – по-често при момиченцата. Не се отчайвайте. До края на 3-я месец (и по-рано) нещата много се променят (до 15-25 мин.), в средата на 5-я месец – може да се нахранват дори за няколко минути. Ранното поставяне на гърда стимулира сукателният рефлекс на детето и мускулчетата му заякват, с което времето, необходимо за нахранване, намалява. Имайте предвид, че са възможни някои анатомични особености, които да затрудняват ефективното сучене: къса юздичка под езика, високо небце, „плоски“ зърна при майката и др. Дори препълнените гърди затрудняват начинаещите кърмачета, затова не ги допускайте.

Регулиране на лактацията – в следваща публикация
С количеството кърма, което остава в гърдите, може да регулирате количеството, което се синтезира…

Leave a Comment