Цикъл на съзряване на яйцеклетката, овулация

Цкълът на съзряване на яйцеклетката при хората е около 28-29 дни, като медицината счита за нормално отклонението с няколко дни повече или по-малко. То може да се дължи на хранителни или поведенчески навици, интензивна физическа активност, хормонален (дис)баланс, стрес, пътуване, промяна на местоживеене и др. Но все пак, ако го познавате добре, шансът да заченете в по-кратък срок, драстично се увеличава. – Виж подробности в: Разчитане на температурна графика

В процеса участват много жлези и хормони, които са свързани в каскадни химични реакции, зависещи една от друга. Ако един от етапите не се случва, не се случва и бременност.

Много от вас са чували за „късна овулация”. Всъщност има и ранна такава.

Късна овулация. Тя се наблюдава доста често. Често върви с диагнозата „поликистоза на яйчниците”. Но дори и в най-тежките случаи, за които лекарите не дават никакви надежди, се случват изненади… за лекарите :). Важното в случая е да се опознае цикълът. За късна се счита овулация след 14-я ден на цикъла. (Първи ден на цика е първият ден с менструално кървене.) Но това далеч не е присъда. При късна овулация, обикновено, цикълът е по-дълъг от 28 дни. Ако сте с по-дълъг цикъл, може да извадите 14 дни от датата, на която очаквате да ви „дойде”.

Ранна овулация. Досещате се – овулация преди 14-я ден и веоятно (но не задължително) – цикъл, по-къс от 28 дни. Има случаи, в които овулацията настъпва в последните дни на менструалното кървене, когато, по здравни съображения, не е препоръчват полови контакти. Ако не знаете, че сте с ранна овулация, е възможно да пропускате напълно функционална овулация, а здрава яйцеклетка да умира в очакване на сперматозоидите, които да са вечно закъснели…

И още: Съвсем нормално е веднъж годишно да имаме ановулаторен цикъл – такъв, без отделяне на яйцеклетка. Така че спокойно, минимум стрес – правете си йогата, СПА-то, хванете книжката, четката, парцала, иглата, обувките за катерене, делтапланера или с каквото обичате да разпускате! Чудото ще се случи, а стане ли веднъж, опитът показва, че втория път тялото вече знае пътя.

За да си спестите гадаенето, може да използвате различни инструменти:

  1. Водене на календар.
  2. Наблюдение на цервикалната слуз.
  3. Следене на температурата (ежедневно)/ „температурен метод”.
  4. Тестове за овулация и др.
  5. Метод по текстура на шийката

Повече за Методи за изчисляване/разпознаване на овулация

ДАРИ за развитието на Кауза “Натура”

One Thought to “Цикъл на съзряване на яйцеклетката, овулация”

Leave a Comment