Фактори, които намаляват лактацията (производството на кърма)

В първите седмици след раждането организмът е особено чувствителен към тях.

Освен това, през първите около 6 седмици окончателно се стабилизира производството на мляко и се задават определени количества. Te се увеличават с времето, но постепенно, стимулирани от бебето и неговите нужди. Иначе казано – да повишите лактацията след 6-тата седмица е много по-трудно, отколкото преди това. Затова през тези първи седмици се препоъчва доизцеждане на гърдите след нахранване на детeто, ако желаете да стимулирате производството на кърма.

Ако имате хиперлактация (свръхпроизводство на мляко), тогава просто не изцеждайте кърма, след като детето Ви се е нахранило. Освен това – оставяйте малки количества кърма в гърдите, защото това подава информация към организма на майката, че млякото е достатъчно. Обратно – пълното изпразване и на двете гърди подава сигнал за недостиг.

Ето и основните фактори, влияещи на лактацията:

–   Стресът – всякакви притеснения, тревоги и нервност се отразяват негативно на лактацията. Игнорирайте негативните мисли. Дайте си сметка, че те често са плод само на променящите се нива на хормони, а не на реални фактори. Определени хормони и хормонални съотношения са нови за организма и в търсенето на баланс е възможно да има временни неприятни психо-емоционални и физически ефекти. Не забравяйте, че хормоните на щастието се излъчват в кърмата към бебето!

–   Недостатъчната консумацията на течности също намалява количествата. А ако на по-късен етап не консумирате достатъчно течности, това обикновено се отразява на Вас – дехидратация, виене на свят, кратковременни ритъмни нарушения на сърцето и др.

–   Нередовно хранене – без значение колко сте уморени и колко дълго се налага да кърмите, не пропускайте хранене – отразява се осезаемо на лактацията.

–   Дехидратацията и недостатъчното хранене всъщност са физически стрес за тялото, заедно с недоспиването.

И така – основните фактори, редуциращи лактацията се обобщават със стрес – физически и емоционален.

Тук е моментът да отбележим, че е възможно (макар и рядко), останали по маточната стена части от палцентата, да предизвикат редуциране на лактацията заради прогестерона, който излъчват. Важно е да споделите с акушер-гинеколог, ако имате притеснения в тази връзка, защото остатъци от плацентата са предпоставка за инфекция. Симптом за това може да е повишаване на температурата, отпадналост, твърде бавно възстановяване след раждане, увеличаване на лохиите, вместо намаляване – наличието на всеки един от тези фактори поотделно Ви задължава да се свържете с акушер-гинеколог.

Фактори, които увеличават лактацията (производството на кърма)

2 Thoughts to “Фактори, които намаляват лактацията (производството на кърма)”

  1. […] Фактори, които намаляват лактацията (производството н… […]

  2. […] Фактори, които намаляват лактацията (производството н… […]

Leave a Comment