През бременността и след раждането е нормално да…

Случва се бременните да са изненадани от някои промени в тялото си преди и след раждането. Ето някои неща, които не трябва да ви притесняват.

Имайте предвид, че имунитетът може да е по-уязвим по време на бременност и понижен след раждането. Грижете се за себе си и не отказвайте да се грижат за Вас!

През цялата бременност е нормално да усещате опъвания, придърпвания, леки пробождания, леки болки от разтягането на меките тъкани, връзки и стави. Може да продължават дори дни, но все пак, ако се притесните, се обърнете към специалист. При следваща бременност ще приемате всички промени много по-спокойно.

По дължината на корема Ви се появява по-тъмно пигментирана ивица, по-наситена на пъпа, която се задържа с месеци след раждането. Може да получите различни пигментни петна и по останалата част от тялото си, като през лятото е по-изразено (вкл. лунички). Също отшумява в месеците след раждането. Може пъпът Ви да изпъкне с уголемяване на коремчето и увеличаване на натиска от вътре навън.

Възможна е появата на стрии, за които добра профилактика са специализирани кремове, някои храни, богати на колаген (и не само), витамин С и леки упражнения за разтягане. Но в крайна сметка, основна роля играят гените Ви.

Отсъствието на цикъл, докато кърмите, е обичайно, но ако кърмите над 1 г., вероятно цикълът ще се възстанови, въпреки кърменето (Може и по-рано). Случва се кърмата да намалява в дните на цикъл. Цикалът показва, че има овулация и организмът е готов да зачене отново. Имайте предвид, че често се случва забременяване в периода на кърмене. Първо се случва овулацията и след нея идва менструалният цикъл, т.е. няма предупреждение за овулацията и тя може да ви изненада във всеки момент през периода на кърмене.

При много жени цикълът се променя след раждане – като честота, продължителност и количество. Ако се отклонява с повече от 3-4 дни от 29-дневния цикъл или стане твърде кратък, оскъден или продължителен, обилен, преди хормоналната терапия, може да опитате няколко Боуен-процедури. Дават добри резултати за балансиране на хормоните и следродилни неразположения.

Веднага след раждането започва кървене, наподобяващо цикъл, известно като лохии. Продължава средно 40-тина дни.

Обикновено вагиналните течения се засилват през бременността, което е нормално и физиологично обусловено. За съжаление, обаче, се увеличават кандидозите и рискът от цистит. Причината е в хормоните и нарастващата матка. Поддържайте имунитета, намалете сладкото, консумирайте повече течности и не отлагайте ходенето до тоалетна.

Вероятно мирисът на потта ще стане по-слаб, за да не сте така атрактивни за противоположния пол с феромоните си 😉

Може да сте забелязали как през втората половина на бременността, косата Ви пада по-малко от обичайното, расте по-бързо и, особено след раждането, има по-здрав вид. (Ноктите също може да растат по-бързо.) Около третия месец след раждането косата може да започне да пада много интензивно, с което просто се компенсират количествата от предходните месеци. (Това съвпада и с падането на първата косичка на бебето). За около 2-3 месеца косопадът намалява до обичайното.

При подготовката за раждането, ставите и сухожилията се „разхлабват” (под действието на релаксиращи хормони), за да осигурят: първо – място за растящото бебе и второ – възможност то да се роди по естествен път. По тази причина може да се наложи да смените дори номера на обувките си с по-голям. С наближаване на раждането, започват да се усещат болчици от разтягането на ставите и сухожилията.

С наближаване на раждането, е нормално също да имате болки в опашната кост, венериния хълм (срамната кост/пубиса) и изобщо таза, от разтягането в подготовка за раждането. Радвайте им се и си помагайте с раздвижване на таза, хълбоците, приклякания (с колене встрани), плавни ориенталски танци…

Отичане. Поради споменатите релаксиращи (отпускащи) хормони, тонусът на вените на краката намалява – те не изпомпват кръв така ефективно и, особено при седяща и правостояща позиция, се получава тежест, подуване на краката. Превенцията са разходки, леки упражнения и задържане на краката в по-висока позиция. Възможно е и други части от тялото да отекат. Ако отичането е постоянно или се влоши осезаемо, се обърнете към проследяващия, т.к. може да се касае за прееклампсия, особено при високо кръвно. Запазете спокойствие, има медицински решения.

Очаквано, гърдите наедряват още по време на бременността. Възможно е да отделят капки коластра. Понякога е толкова малко, че засъхва в гънките на зърното като жълтеникава коричка.

Сън. През първия триместър е възможно да сте много сънливи, а през последния – да будувате нощем.

Много рядко се проявява синдромът на „напрегнатите крака„, но отшумява след раждането. За съжаление няма лечение за това, но Боуен обикновено помага осезаемо.

Споделете Вашите наблюдения по темата в коментар. Ще се радваме да ги публикуваме.

Фактори, които намаляват лактацията (производството на кърма)

Leave a Comment