Възстановяване след раждане

Няколко съвета, част от които вероятно сте чували. Повечето имат за цел да Ви предпазят от много неприятно усложнение – смъкване на матката, както и да намалят риска от появата/ задълбочаване на хемороиди.

Почивайте си в първите 40 дни и не се чувствайте виновни, че го правите. Ако има кой да Ви помага – възползвайте се, дори да усещате, че имате сили. Някой ден Вие може да сте полезна на друга майка. Храненете се качествено и редовно, пийте много течности, прясно изцедени сокове, пресни, разнообразни плодове и зеленчуци, мед, орехи, всякаква риба и т.н. Избягвайте захарта във всичките ѝ форми – не носи нищо полезно (напротив) и пречи на нормализирането на килограмите.

Може да си помогнете с Арника монтана в хомеопатична форма веднага след раждането и в дните след това (Арника монтана, разреждане 200 СН или 30 СН веднага след раждането). Има общоприети схеми след раждане, но е най-добре да Ви консултира хомеопат. (Може да обсъдим в коментар под публикацията.) Арника се изписва при травми от всякакъв тип, вкл. психични.

Не вдигайте тежко, не се напъвайте (при дефекация, напр.), не стойте дълго прави или на тоалетната (особено след вагинално раждане – ВР), по-къси разходки в началото (особено след тежко ВР).

Изчакайте с упражненията за влизане във форма поне 2 мес. и то при раждане без усложнения, не скачайте, не тичайте.

След неусложнено ВР или секцио, може да подновите упражненията за тазовото дъно (Кегел) почти веднага. След епизиотомия или по-тежко ВР, се консултирайте, особено след епизиотомия. В най-лошия случай, може да започнете след 4 седмици.

Диастазата е раздалечаване на коремните мускули, дължащо се на преразтягане на съединителната тъкан, която свързва предните абдоминални (коремни) мускули, което не позволява на корема да се прибере напълно. Има различни степени, но изчакайте няколко месеца, преди да правите заключения. Има упражнения за възстановяване, но в никакъв случай стандартните коремни преси – те е по-вероятно влошават диастазата. Изчакайте около два месеца и пручете.

Бъдете по-внимателни с описаните дейности до 6-ти месец.

Продължавайте с Кегеловите упражнения.

За да не предизвикате инфекция, се въздържайте от полови контакти, докато лохиите спрат напълно и не по-рано от 40-ти ден, ако няма усложнения (инфекции, травми…). След ВР родовите пътища още не са възстановени.

Имунитетът след раждането е отслабен и затова се пазете повече от обичайното. Ако можете, намалете посещението на места със струпване на много хора, особено в грипен сезон и, разбира се, подсилете имунитета. Почти сигурно хемоглобинът Ви е понижен (от бременността, кръвозагубата и ако кърмите отдавате желязо на бебенцето), а добрият имунитет силно зависи от него. Затова консумирайте храни, богати на желязо, както и вит. С – помага за усвояване на желязото и като цяло на функционирането на имунната система.

Кърмете. Кърменето предизвиква контракции, които прибират матката, а в общия случай, помага и за сваляне на килограми.

Sepia officinalis 15 СН (хомеопат. препарат) се изписва при смъкване (слизане, пролапс) на матката. (Преди прием на хомеоп. препарат се препоръчва консултация с хомеопат.)

Ето и две рецепти за чай, които подпомагат възстановяването на (смъкната) матката, поддържащата я мускулатура и съединенителна тъкан:

1. 1 супена лъжица (с.л.) цариче и 1 с.л. овчарска тирбичка се попарват с 800 мл вряла вода и след като чаят изстине, се пие на 4 приема за 24 часа, бавно, за по-добро усвояване на полезните съставки.*

2. Смесват се по 1 с.л. лавандула, невен, пача трева и слез. Две с.л. от сместа се сипват във вряща вода (500 мл) и се оставят 10-тина минути да поврят на слаб огън. Пие се 3 пъти/ден, по възможност на гладно. Оригиналната рецепта съдържа още 2 билки** Не ги добавих, понеже излязох от аптеката с 6 пакета билки – реших, че са достатъчно.

Маслото от Вечерна иглика може да се окаже по-полезно след, отколкото преди раждането. Има много лек и приятен разхлабващ ефект. Първото изхождане след раждането е важно и е добре да стане леко. Затова често се дава рециново масло, но е трудно да се дозира прецизно и често има ефект, надскачащ очакванията, ако ме разбирате. Ако така или иначе имате таблетки масло от Вечерна иглика или друго деликатно слабително, чието действие познавате, пригответе го в чантата за болницата. Една таблетка вечерта обикновено е достатъчна за резултат на следващата сутрин.

Друго много важно действие на маслото от Вечерна иглика е емулгаторното. То ще Ви помогне в превенцията на мастит, ще улесни отпушването на млечните канали, ще профилактира възпаление. Вечерна иглика преди и след раждането.

Психика

Това е ключово направление, на което трябва да се обърне внимание след раждането. Ако не се чувствате способни да се зарадвате на това, което Ви се случва, без притеснение потърсете консултация.

В това направление може да се постигнат много добри резултати с Боуен терапия. Тя, разбира се, е ефективна и в много други направления (мастит, трудно начало на кърменето, болки в гърба и кръста, усложнения след раждането, бебешки колики) – Боуен терапия

*http://praktichnajena.eu/здраве/item/845-царичето-–-билка-№-1-при-женските-заболявания

**http://www.dunov-knigi.com/spadane-izpadane-matkata-p-2726.html

 

ДАРИ за развитието на Кауза “Натура”

One Thought to “Възстановяване след раждане”

Leave a Comment