Фонтанелата – моля, запазете спокойствие

Често фонтанелата е повод за притеснение. Тя, обаче, по-скоро е помощник и ценен източник на информация за родителите.

Понякога лекарите излишно се вторачват в това да я поддържат в „средностатистическото” ѝ състояние, което е напълно излишно, а може да е и вредно за детето. Добре е да имаме повече доверие на природата, която се е доказала в милиарди години еволюция. В същото време, фонтанелата е много добър индикатор за някои физиологични състояния на малкото дете, най-често възпаления или дехидратация. Ето някои неща, които не трябва да ви притесняват:

 • Фонтанелата е малко по-голяма от средното за възрастта. Това е съвсем нормално, особено, ако детето е с малко по-голяма главичка или някой от родителите е имал голяма или късно затворила се фонтанела. В този случай, колкото и витамин D да добавяте, няма да постигнете средния размер за възрастта. Ако няма други симптоми, голямата фонтанела сама по себе си не е проблем. Ванга е била с отворена фонтанела до края на живота си.
 • Детето вече е навършило година, година и половина и все още има малка, незатворена част от фонтанелата.
 • Детето е с температура и фонтанелата е леко изпъкнала. Подуването е признак за възпаление, какъвто е и температурата. Ако детето има симптоми на респираторно или стомашно възпаление с температура, е очаквано фонтанелата да е леко изпъканала и това много рядко означава енцефалит или менингит. Това редуцира повишеното вътречерепното налягане. При възпаление, притокът на кръв и течности се увеличава, а в ограничения обем на черепната кутия, това може да навреди на деликатния бебешки мозък. Отворената фонтанела и ненапълно срастналите шевове на черепните кости, дават нужния допълнителен обем за облекчаване състоянието на мозъчната тъкан. По-сериозни мерки трябва се вземат, ако забележите други обезпокоителни симптоми като: непрекъснат плач, който не се успокоява от нищо, нетипична отпуснатост и голяма вялост на детето, трудност да остане будно или други, нехарактерни за респираторните заболявания, както и чувствително по-голямо изпъкване на фонтанелата.
 • Фонтанелата пулсира – по-осезаемо е в горещо време или при вълнение на детето. Това всъщност е ритъмът на сърцето му/пулс (който е по-бърз от този на възрастните).
 • При дехидратация е нормално фонтанелата леко да се вдлъбне (виж снимката – фонтанела при дехидратация) – това е просто сигнал за родителя да предложи течност, по възможност вода или разреден сок.
 • При поддържана няколко дни температура, е очаквано, след нормализирането ѝ, фонтанелата да е по-хлътнала за няколко дни – при децата под годинка. Причината е, че заради възпалението и подуването, налягането в чрепа е било по-голямо, разширило е меката черепна кутия и е необходимо известно време, за да се възстанови, а и за да порасне още малко мозъкът, което в този период става много бързо.
 • Фонтанелата е по-здрава, отколкото изглежда. Въпреки че е еластична, тя осигурява необходимата защита на деликатния орган под нея, благодарение на здрава и еластична съединителна тъкан.

Добавяне на витамин D за превенция на заболявания.

Практиката на педиатрите в България е да изписват синтетичен витамин D на всички бебета, поне до навършване на годинка. Някои състояния, за които е установено, че имат връзка с недостига на витамин D са: рахит, слаб имунитет, накои аутистични симптоми, депресии, проблеми с функцията на щитовидната жлеза и др. Скорошни изследвания показват зависимост между недостига на витамина и  симптоми, характерни за аутистичния спектър. Други проучвания заключват, че населението в умерения пояс не си набавя достатъчно от витамина. Това вероятно е причината задължително да се изписва за бебета в България. Но е добре да се има предвид, че производителите на фармацевтични продукти имат интерес резултатите от дадено проучване да са точно такива и често именно те го финансират.

Ако детето е родено през есента или зимата, по презумция се счита, че ще е с недостиг на витамина, синтезиран при излагане на слънце, и се изписват по 1, 2 и дори 3 капки на ден. Причината е в завишените нужди от витамина в етапа на бурен растеж за изграждане на скелетната структура. Не забравяйте, обаче, че витамин D се съдържа в майчиното мляко, както и че се синтезира при излагане дори на слабото зимно слънце. Освен личицето, може да се напичат и ръчичките, като най-силно е слънцето в обедните часове. 2-3 серии по 15 минути на зимно слънце всеки ден, в комбинация с добро кърмене, в общия случай, ще са достатъчни. Слънцезащитните кремове не дават възможност за синтез му. В повечето адаптирани млека също се добавя витамин D, т. к. при обработката на кравето мляко, витамините в него се разрушават. Ако имате притеснения, в мрачните дни, добавяйте по 1 капка от витамина, но не лишавайте детето от разходка. Дневната доза за възрастен организъм е 1 капка.

При бебетата най-сериозното притеснение е рахитът. Той има ранни симптоми, които могат да са сигнал за вземане на мерки:

 • От 3-ти месец – лесно стряскне, повишена нервност или тревожност на бебето, за които няма друга причина.
 • Понижен мускулен тонус от 3-ти – 4-ти месец.
 • Нетипично обилно изпотяване при сучене от гърда или след сън – до намокряне на дрешки и възглавница.
 • Осезаемо омекване, хлътване при натиск на черепните кости – на темето, тила, слепоочията. (Ако се чудите: „Ама хлътна ли или така ми се стори?” – нямате проблем)
 • Отказ на бебето да стъпва на крака и др.

По-подобна информация може да намерите на zdrave-bg.eu.

Храни с високо съдържание на витамин D: покълнали семена, пшеничен зародиш, по-мазна риба, яйчен жълтък (рохък), хайвер, черен дроб, гъби, люцерна, сурово слънчогледово семе, млечни продукти*, в т. ч. масло, патешка и пуешка мазнина.

*След 3 година възраст прясното мляко е противопоказно. Препоръчват се обработени от бактерии продукти – сирена, кисели млека.

Не забравяйте, че най-добрата грижа за вашето дете може да осигурите само вие!

Информирайте се, анализирайте, бъдете спокойни.

Leave a Comment