Моето излекуване от Лаймска болест

Поведение при ухапване от кърлеж

Публикацията има за цел да представи личния опит на автора с Лаймската болест.

Процесът на лечение

Лечението отнема време и постоянство.

Ухапване: юни 2014 г.

Ако решите да прилагате антибиотик, най-ефективно е веднага след ухапването, но не Ви дава гаранции за 100%-ово изчистване. Аз кърмех (6-ти месец) и за мен не беше вариант.

Изследвах кърлежа и се оказа заразен. Това наложи да се следя. Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), България, прилага диагностичния метод ELISA, който и аз считам за достатъчно информативен. 

*Метод ELISA, показатели:

 1. IgG антитела (за хронифицирала инфекция) срещу Borelia burgdorferi (бактерията на Лаймската болест);
 2. IgM антитела (за остра инфекция) срещу Borelia burgdorferi.

Референтни стойности:

над 24 U/ml – положителен резултат;

20-24 U/ml – граничен резултат;

под 20 U/ml – отрицателен резултат.

Първо изследване по метода ELISA – август 2014 г., резултат:

IgG: 9,68 U/ml         IgM : 22,44 U/ml – граничен резултат,

което означава, че бактерията я има в определени количества и трябва да се следя.

Второ изследване – декември 2014 г., резултат:

IgG: 5,13 U/ml         IgM : 20,30 U/ml – отново гранични резултати,

което вече наложи приема на антибиотик в продължение на 10 дни, макар да нямаше смисъл от това. Поради специфичните цикли на размножаване на тази бактерия, лечението трябва да продължи 4 седмици, но аз не можех да го приложа – освен че кърмех (11 месеца), антибиотикът не гарантира успешно излекуване.

Антибиотик, ако не ги убие, увеличава устойчивостта на микроорганизмите, които са в контакт с него, насища тялото с токсини и понижава собствения имунитет, след края на приема. Последното се дължи на всеобхватното унищожително действие на антибиотиците – унищожават и „добрите“ микроорганизми в тялото, които са част от имунната система. Затова се препоръчва приемът на про-/пребиотици след терапията, за да бъдат поне част от липсите възстановени. Това е и причината за предупрежденията за лекарите, че след прием на антибиотик, сме предразположени към гъбични инфекции.

След приема на антибиотика резултатите ми показаха леко влошаване (минимално увеличение на антителата, показващи остра инфекция IgM : 20,43 U/ml), което само затвърди убедеността ми, че подходът трябва да е друг:

Трето изследване – януари 2015 г., резултат:

IgG: 10,83 U/ml         IgM : 20,43 U/ml,

От леко повишения показател за хронична инфекция IgG: 10,83 U/ml се вижда, че инфекцията вече е хронифицирала, което е очаквано на този етап, щом не съм се излекувала досега.

Започнах да търся алтернативи, защото класическата медицина предлага само антибиотично лечение. Логично беше да подкрепя имунитета си и го направих по много линии (с внимание, защото продължавах да кърмя). Започнах с пречистване след антибиотика: Опашка след антибиотици, д-р Михайлов:

Схема за 1 месец:

 • Thuya 9 CH – вторник, четвъртък и събота x 5 зрънца (хомеопатичен, дават го и при ухапване от насек., в т. ч. кърлеж, освен за пречистване);
 • Monilia albicans 15 CH – понеделник, сряда и петък x 5 зрънца (хомеопатичен, за превенция на гъбични инфекции);
 • Engystol– 3 х 1 табл. докато свършат 30 бр. (хомеопатичен полипрепарат, имуностимулатор);
 • пробиотик – българските са по-добри: Ентеросан, Лактофлор, Биостим или др. – 3 х 1 табл. (живи бактерии, които имат основна роля за работата на имунната система);
 • клеева тинктура – За всяка година живот – 1 или 2 капки. Лечебна доза – 3 пъти на ден, профилактична – веднъж. Над 3-годишна възраст (природен имуностимулатор и дезинфектант 🙂 )

В края на този месец добавих Сребърна вода, съгл. указанията на производителя.

Стигнах до Петко от „аптеки Хера“. Понеже явно е ходил на курсовете на Боарон, е наясно с приложението на техните хомеопатични продукти и ми препоръча Силицеа 15 СН (за подсилване на имунитета и липсата на енергия) и още един препарат, който си е индивидуално свързан с моите характеристики (предполагам, нещо като конституция). Беше ми препоръчан и препарат, който смятам за много ценен – Имунофактор (на „Dr. Green”). Съставките са от естествен произход, признати имуностимуланти и имуномодулатори, производителят е сериозен. Балансира клетъчния и хуморален (на антителата, които са ключови при борбата с бактерии) имунитет. Предписа ми го в двойни дози (2 по 2 на ден) в продължение на месец, предполагам, защото не просто стимулираме и укрепваме имунитет, а се борим с упорита бактерия, и още месец в обичайната доза (1 табл. по 2 пъти/ден).

В това време продължавах да чета – основно за природни имуностимуланти и хомеопатия. С хомеопатията ударих на камък. Пробвах някои неща, но материалите, на които попадах, бяха неубедителни. Тогава срещнах името на Александър Папанчев (напоследък получавам противоречиви мнения за него – 2 крайно негативни резултата и 1 – с частично подобрение) хомеопат, който работи по метода на Фол (диагностичен метод, основаващ се на акопунктурата и биорезонанса). Смятам, че това даде сериозен тласък на лечението. Той ми приготви препарат, който действа целенасочено срещу Borelia burgdorferi и още две бактерии, които са най-честите ко-инфекции на Лаймската болест, както и препарат за детоксикация при бактериални инфекции, защото при масовата смърт на миктоорганизмите се получава интоксикация на организма на гостоприемника с неприятни странични ефекти и натоварване, което го отслабва. Много често, по-трудно лечимите случай на Лаймската болест, се дължат на ко-инфекции – други инфекции, предавани от кърлежи (бартонелоза (фелиноза), ерлихиоза, бабезиоза, анаплазмоза и др.). При следващото изследване видях първото по-забележимо подобрение на показателите.

Четвърто изследване – март 2015 г., резултат:

IgG: 10,12 U/ml         IgM : 18,76 U/ml – вече изцяло отрицателни

Продължих да прилагам известни имуностимулатори като чесън – задължително ситно накълцан или смачкан, защото само тогава се синтезира алицинът, унищожителен за патогените (Как е най-полезен чесънът). Вземах и на капсули. Допълвах и с екстракт от Нони. Пих и Samento, домашен екстракт от Черен бъз, но не всички едновременно. Вместо вода пиех чай – различни видове, с превес на имуностимулиращите.

В продължение на месеци, докато получа спокойствие и стабилни резултати, редувах имуностимулантите.

Внимавайте, все пак, да не прекалите – организмът има нужда и от малко почивка, шанс сам да балансира собствените си системи за защита.

Не забравяйте слънчевите бани – Borelia burgdorferi ги мрази :), а чрез слънцето се синтезира и вит. Д – много важен за имунитета.

Да добавим разходките на чист въздух. Кислородът е „убийствен“ за някои патогени.

Диетата е също изключително важна. Всичко сладко е чудесна храна за патогени от всякакъв вид и им осигурява киселинна среда, в която прцъфтяват. Според д-р Гайдурков (и не само), за да анализирате среда в организма си (намалите киселинността), следва да консумирате основно сурова храна – плодове, зеленчуци, ядки, семена, да намалите месото и млечните продукти. Месото загнива, докато се изхвърли от червата и създава чудесна среда за микроби. Млечните продукти и готвеното месо подкиселяват организма.

Задължителна е позитивната нагласа и визуализациите от типа – „нямам лоши бактерии в организма“, „моето тяло е силно“, представа за бяла светлина-енергия, която изпълва тялото Ви и то пращи от енергия и сила, „тялото ми е в пълна хармония“. Представяйте си такива неща поне веднъж на ден.

Пето изследване – януари 2016 г., резултат:

IgG: 11,80 U/ml         IgM : 13,84 U/ml,

Шесто изследване – ноември 2016 г., резултат:

IgG: 10,17 U/ml         IgM : 11,39 U/ml,

когато вече бях бременна в 4-ти месец.

Успех!

Ако смятате, че мога да съм Ви полезна с нещо, имате бележки по материала или искате да разкажете Вашата история, ще се радвам да ми пишете на: Мама-знае във Фейсбук или да коментирате под статията.

Повече информация:

Уикипедия

 

ДАРИ за развитието на Кауза “Натура”

4 Thoughts to “Моето излекуване от Лаймска болест”

 1. Лукреция Йошева

  Здравейте!От скоро съм с диагноза лаймска болест.Резултатите от теста са igM 4,71
  igG 33,52
  Бихте ли ми разяснили резултата от теста?
  Назначиха ми антибиотик доксициклин -30дни,а след тона азатрил -10дни. Изписан ми е пробиотик,добавка за черния дроб и витамин С.След това трябва да минат 3 месеца ,за да ми направят отново тест.
  ПС: ухапана съм от кърлеж около 25 .07.2020г.

  1. natura

   Здравейте, какви са референтните стойности?
   Аз не съм мед. лице и не съм в състояние да разтълкувам резултатите.
   За мен са малко объркващи. На този етап бих очаквала по-скоро igM да се по-висок от igG…

   1. Снежана

    Здравейте! Може ли да споделите какво ви е състоянието сега. След няколко години. Аз съм с лаймска от две години. Опитвам с биорезонанс, хомеопатия, антибиотици не съм пила. Започнах обаче да имам болки в ставите. Притеснявам се много и не знам какъв път да поема

 2. natura

  Напълно съм забравила за нея, минаха повече от 6 г., от почти 2 г. вече не се тествам, защото антителата са трайно надолу, но аз не развих тежка симптоматика, така или иначе – това има значение.
  За биорезонанса Ви подкрепям – колко серии сте направили и усещате ли ефекта?
  За хомеопатията – какъв препарат Ви дадоха?
  Предварително благодаря!

Leave a Comment