Напрегнати гърди след раждането?

Най-доброто, разбира се, е бебчето да суче, но в повечето случаи това не е достатъчно. В началото е възможно бебето Ви да стои и по 1 час (на всеки 3 часа), редувайки изморително сукане с кратка дрямка (стискайте нежно крачетата и ръчичките, питайте нослето, за да не заспива, а да суче). Възможно е да не се справя само с изцеждането, особено, ако сте с хиперлактация – все още не са заякнали мускулите на устната кухина и челюстта. Не допускайте да го хранят с друго.

Следващото са помпите за кърма, но не винаги помагат, особено при по-тесни млечни канали и малки препълнени гърди. Често болката от вакума може да е силна заради травмиране на зърната, без това да дава сериозни резултати в изцеждането. В тази ситуация вида на помпата не е от съществено значение (електрическа на Медела, ръчна на Филипс-Авент или др.).

Може да опитате да поставяте намокрени с много топла вода кърпи, с цел да се поотворят каналчетата и по-лесно да се цеди. Но имайте предвид, че когато гърдите стоят топли, много твърди и болезнени и нещата тръгват към възпалителен процес, компресите трябва да станат хладни, а не топли.

Остава Ви цеденето. То трудно се описва с думи, но… Използвайте палеца и срещу него – показалеца, подпомаган от средния пръст. Разпожете пръстите в основата на гърдите (най-далеч от ареолата) и започнете да изцеждате, събирайки пръстите в посока към ареолата и от там – към зърното, без да го стискате. Ако гърдата е по-голяма, не е нужно да се започва от основата, но е важно да се обработва максимална част по дължината на каналчетата. Те започват от основата на гърдата и стигат до ареолата и зърното. Каналчетата са под формата на много изворчета, които се събират в по-големи поточета при зърното.

Ръката Ви трябва да сменя позиция – ако започнете с палец отгоре и показалец отдолу, продължете, като редувате палец откъм мишницата, който се среща с показалеца, идващ от страната на пъпа, после палец откъм ръката се среща с показалеца откъм другата гърда и т. н. Идеята е да се мине през всички каналчета, разположени в кръг около ареолата.

Ако зърната Ви са раздразнени,

След кърмене, ги намажете с капка-две кърма/коластра (те съдържат много ценни витамини и минерали) и след това с крем за зърна (обикновенно тези кремове са без отмиване). Истината е, че кой-знае какво облекчение едва ли ще почувствате, но ще ускорите възстановяването им.

Дръжте зърната открити, доколкото това е възможно.

Не ги мийте със сапун, защо изсушава кожата, т.е. сваля липидната и защита и тази, образувана от микробиомния филм. Строго забранено е използването на антибактериален сапун. Може да изплаквате гърдите с вода преди кърмене. Хубаво е детето да има досег с малко количество микроби, за да изгради имунитет, а и не забравяйте, че колатрата/ кърмата го „пази“.

Помпите влошават нещата, когато зърната са наранени.

Може да опитате с протектори, но знайте, че затрудняват сученето.

Друго помощно средство са емулгаторите – масло от Вечерна иглика и по-евтиния соев лецитин. Те спомагат за разнасянето на запушвания и намаляват възпалението.

…И още нещо. Щом няма запушвания, е достатъчно да поддържате само ареолите си сравнително меки. Ако проверявайки ги, установите, че са много твърди, изцедете леко само тях, докато омекнат – с два пръста изцеждате, започвайки от основата на ареолата (цветната част около зърното) и продължавайки внимателно към зърното.

One Thought to “Напрегнати гърди след раждането?”

  1. […] Какво да правим при силно напрегнати гърди след раждан… […]

Leave a Comment