След радиоактивно облъчване/ рентгенова снимка (при кърмене)

Ако имате избор, търсете по-нова апаратура, защото облъчването от нея ще е по-слабо. Имайте предвид, че най-силно е то при снимка на лумбални прешлени и таз. В низходящ ред следват: гръбнак, глава, гръден кош, зъб, крайници (източник: rentgen.free.bg).

Радиационното облъчване засяга всяка клетка от организма, но като че ли най-осезаемо, тези на щитовидната жлеза. Тя задава тона за работа на много органи и системи и, съответно, е причина за много болестни състояния. За да се „чувства” добре жлезата и да се възстановит по-добре от пораженията, са необходими оптимални количества йод (в натурална форма). Той е особено важен за бременните и кърмачките. Нуждите от йод започват сериозно да се увеличават още по време на бременността и нарастват в периода на кърмене, т. к. този елемент е необходим на млечните жлези, за да произвеждат кърма, а освен това, йод се отделя и в кърмата за бебето.

Когато говорим за рентгеново облъчване в периода на кърмене или бременност, може да се обърне внимание на следните неща: Ако можете да отложите снимката, направете го. Колкото по-зрял е организмът на детето, по-малко ще са пораженията, а и може кърмата вече да не е единствената храна за бебето.

Препоръчва се заместване на няколко кърмения с адаптирано мляко. Препоръките варират, но най-често са за 24 часа, като продължавате да цедите кърмата, за да поддържате лактацията и за да изчиствате вредните влияния. Аз издържах едва 3 кърмения (около 10 часа).

Някои източници препоръчват няколко часа след облъчването да не гушкате бебето, към което се присъединявам, макар да не се справих много добре с това. След облъчване, облъченият обект е източник на радиация.

Ето някои храни и напитки с високо съдържание на йод: водорасли, морски риби, червено цвекло, орехи, кисело мляко… От полза са всякакви чисти храни, богати на антиоксиданти и такива с пречистващи свойства: горски плодове, цитруси, ябълки, авокадо, диня, тиква, цвекло, зелени, кафяви, червени водорасли и др.

Още от сайта Framar.bg: Яжте храни, богати на хлорофил. Въведете повече храни, богати на хлорофил, във вашата диета, като келп, синьо-зелени водорасли, спирулина и хлорела. Тези растения са богати на минерали, включително йод, които се свързва с рецепторите в щитовидната жлеза и ги прави недостъпни за радиоактивен йод, на който сте били изложени. Освен това, включете храни богати на калций, калий и други радиозащитни съставки като боб и леща, банани, чесън, джинджифил, зехтин. Избягвайте храни, които стимулират възпалението, като рафинирана захар, пшеница и глутен. Тези храни отклоняват имунната система от функцията й за наблюдение на рака. От билките полезни могат да се окажат гинко билоба, азиатска центела (Готу кола), ракитник(облепиха), босилек, женшен, амла, дълъг пипер, лютива мента, бенгалска дюля (ламенна ябълка) предпазват от радиационно индуцирана клетъчна смърт, липидна пероксидация и увреждане на ДНК. Лечебните гъби Рейши, Чага и Кордицепс предпазват тъканите от недостиг на кислород, свързан с радиацията, оксидативен стрес и възпаление чрез неутрализиране на токсини от тялото.

Някои автори определят обезсолените сирена като много ефективни в извличането и изхвърлянето на радиоактиви елементи. Същото важи и за меда, дори комбиниран с масло (към българските масла съм меко казано резервирана на този етап). Препоръчва се консумация на алое вера, най-добре изстискан непосредствено преди консумация. (източник: dar-center.com)

Има и един продукт, разработен от проф. Димитър Г. Димитров. Нарича се Сириус Д. Вече е наличен в аптечната мрежа, а на малко по-добра цена може да се поръча през интернет. (След проучване, избрах сайта sirius-D.biz и многократно съм поръчвала от тях, но по други причини. Внимавайте с интернет-доставчиците, защото имаше 1-2, които предлагаха компрометиран продукт). Разработен е за космически мисии и е използван, за да компенсира високите нива на радиация, на които са изложени космонавтите, както и да осигури на организма лесно усвоими белтъчини.

Що се отнася до хомеопатичите препарати, в мрежата трудно се намират общодостъпни. Radium bromatum се появява като възможност при ренгеново изгаряне (кожни проблеми, включително язви и рак на кожата, при ревматизъм, ревматоиден артрит, силна слабост. Ако имате и усещане за преминаване на електрически ток през тялото по време на сън, това лекарство е добър избор, както и ако има влошаване от движение, бръснене, миене, пушене. Ако има подобряване на открито, гореща баня, след сън, от лежане, от продължително движение, това е подходящ препарат), както и лекарството X-REY, което може да бъде предписано само от хомеопат – източник: samuelhahnemann.bg/materia-medica/mm/article/481.xray

И отново: преценете за себе си, дали наистина рентгеновата снимка е наложителна.

Leave a Comment