Общи бележки по кърменето – защо е полезно, за какво да внимаваме

Кърменето е най-добрата профилактика на здравето на гърдите, в т. ч. – рака на гърдата.

В началото е коластрата.
Малко след раждането „тръгва” коластрата. (Най-вероятно в последните месеци също сте имали капчици, но може и да не сте забелязали.)

Коластра:
– Тя е в малки (в сравнение с кърмата) количества – но за новороденото бебенце това е напълно достатъчно, т. к. и стомахчето все още е много мъничко (събира обем от едва няколко кафени лъжички).

– Тя е прозрачно-жълтеникава и съдържа изключително важни за новороденото компоненти. Освен най-подходящите хранителни вещества, в най-доброто съотношение, коластрата съдържа и антитела срещу болестотворни организми, с които майката се е срещала и се среща. Тъй като тя и бебето обикновено са в една и съща среда, това е най-добрата/точната имунна защита за малкото. Имайте предвид, че имунитетът на бебетата е незрял.
– Коластрата (и кърмата) подпомага „узряването” на имунната система, стомашно-чревния тракт и очистването от мекониума, натрупан в бебешкото стомахче при поглъщането на амниотична течност (околоплодна течност). На мекониума се дължи тъмнозеленият цвят на бебешкото а̀ко през първите дни след раждането (до около седмица).

След първите няколко дни, коластрата постепенно преминава в т. нар. преходна кърма. Този процес може да се окаже малко проблемен при някои жени, особено при тези с по-малки гърди, но с голям потенциал.
Относно потенциала си – може да очаквате да е сходен с този на майка Ви, а може да попитате и мамолога, когото посещавате. (Отговорното здравно поведение предполага посещение на мамолог веднъж годишно за жените между 25 и 40 г., освен ако не сте в по-рискова група – имате заболели от рак на гърдата в рода си, например.)
Ако гърдите имат повече жлезна тъкан, това предполага повече кърма и следователно – риск от препълване на гърдите в първите дни след раждането (затова поставяйте новороденото/ите често на гърда). Ако гърдите са по-стегнати, се очаква повече жлезна тъкан за сметка на масната такава.
Когато кърмата „слиза”, гърдите стават напрегнати, „наливат” се, загряват се, стават чувствителни.

За какво трябва да внимавате?
– Не бива да допускате топченца/бучици в гърдите – това са запушвания на каналчетата на млечните жлези, които могат да създадат усложнят – възпаление, в по-неприятни случаи и мастит. Маститът е инфекция, която се лекува с антибиотици, а понякога предполага отстраняване на бучката с лека операция. Но дори и това не е причина майката да се отказва от кърменето. Консултант по кърмене или друг специалист може да Ви посъветва как да продължите кърменето от наранената гърда. В краен случай, не е проблем кърменето да се осъществява (през цялото време) само от едната гърда.
Затова при запушване, ако бебчето не може със сукане да разнесе запушването, трябва внимателно да се изцедите (ръчно или с помпа).
– Зачервени участъци по кожата на гърдите също са показател за върпаление и са сигнал да дренирате (изцеждате) каналчетата, над които кожата е зачервена. Т. е. – ако имате зачервяване на гърдата от горната страна – в посока врата, поставете успоредно палеца и показалеца си над и под ареолата (тъмният участък около зърното) – палец отгоре и показалец отдолу. След това съберете пръстите внимателно по посока на зърното, от което трябва да потече кърма. Това се налага, защото в началото гърдите не са регулирали количествата и бебето не може само да се справи с излишъка, а понякога няма сила да отпуши проблемното каналче. Може да разширите описания захват и извън ареолата.
– Повишена температура – отново сигнал за възпаление (на млечните жлези) – не се тревожете, а се свържете с лицензиран консултант по кърмене (Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ или Ла лече лига) или лекар. Ще Ви помогнат да се справите сама или ще в Ви препоръчат антибиотик .
– Обикновено, след раждането, се препоръчва консумацията на повече вода, за да се очисти организмът от обезболяващи и упойки. Необходимо е и за да се рехидратирате, понеже по време на раждането обикновено не се позволява консумация на много вода, а в същото време се губят много течности. Но във връзка с „тръгването“ на кърмата, се препоръчва да се внимава с поеманите количества, за да се избегне рязкото „наливане“ на гърдите, което може да предизвика сериозен дискомфорт. Вече след стабилизиране на лактацията, задължително трябва да се консумират количества от 2 до 3 литра на ден (според възрастта на бебето – по-голямото бебче консумира повече и сезона). Кърмата е с водно съдържание над 93%.

One Thought to “Общи бележки по кърменето – защо е полезно, за какво да внимаваме”

Leave a Comment