Вечерна иглика – преди, след раждането и против мастит

За пръв път масло от Вечерна иглика използвах в подготовката си за раждането. В този период беше с цел да осигури по-добра еластичност и здравина на тъканите на влагалището. (Започва се с локална употреба и се продължава с перорална малко преди раждането – Подготовка за нормално раждане – част 3)

Приемайки, обаче, капсулите, установих деликатното им разхлабващо действие. Беше чудесно облекчение 😉 в последните седмици от бременността.

В най-критичните за кърменето първи дни се възползвах от емулгиращото и противовъзпалително действие за предотвратяване запушванията на млечните жлези, които могат да станат причина за възпаление (мастит).

Натъкнах се на горещите съвети на родилки, за нищо на света да не се пие всичкото рециново масло, което щедро разливат в следродилните отделения с цел разхлабване, защото последствията са… внушителни. Затова си взех капсулите в болницата.

След раждането, най-актуалният въпрос на визитациите е: „Аа, до тоалетна ходихте ли?” :D, а аз 34 часа след раждането гордо отговарях „ДА” :D. Дадох на момичето в стаята същата вечер и на сутринта и тя отметна тая важна задача, бидейки доволна от лекото и деликатно действие.

Това, освен че спестява притесненията от отваряне на шевовете, облекчава доста и нещата с хемороидите. Моите много се влошиха и след секциото, и след вагиналното раждане, но аз имах малко проблеми и преди това. Освен напъните, роля играе допълнителната тежест и отпускането на тъканите от хормоните на бременността. Според листовката, екстрактът подобрява състоянието на кръвоносните съдове (хемороиди), действа срещу възпаленията и съответно – повлиява положително хемороидите.

С първото ми дете, консултант по кърмене ми препоръча соев или слънчогледов лечцитин за отпушване на млечните канали. Четейки за противовъзпалителното действие на Вечерната иглика, ми хрумна да потърся и се оказа, че във Великобритания маслото от нея се препоръчва точно в такива случаи – запушване, възпаление на жлезите.

На листовката пише, че не се препоръчва на бременни и кърмещи, вероятно защото съдържа вещества, които в такива концентрации не могат да се добият от храната, както и заради наличиет на вит. Е. Но то е под минималната дневна доза и дори при бременност, нуждите от него нарастват, но все пак не го пийте допълнително. Затова вземах само по 1, най-много 2 капсули за 24 часа и то за сравнително кратки периоди, при нужда.

Снимка: ЛаЛече лига

 

ДАРИ за развитието на Кауза “Натура”

Leave a Comment