Методи за изчисляване/разпознаване на овулация

Ето основните методи за изчисляване настъпването на овулация в домашни условия:

 1. Водене на календар.
 2. Наблюдение на цервикалната слуз.
 3. Следене на температурата (ежедневно)/ „температурен метод”.
 4. Тестове за овулация и др.
 5. Текстура на шийката

1. Воденето на календар за дните на менструация ще Ви помогне да прогнозирате евентуални дати, около които би следвало да се случва овулация. Ще сте наясно дали имате сравнително по-дълъг или по-кратък от средното цикъл. На тази база може да изчислите прогнозната дата на настъпване на овулация – около 14 дни преди тази, на която се очаква да започне следващ цикъл (=първи ден на менструално кървене).

2. Наблюдение на цервикалната слуз.

Воденето на календар ще ви ориентира около кои дни да изострите сетиват си за сигнали за настъпваща овулация. Един от добрите за проследяване на овулация моетоди и този за цервикалната слуз, който се състои в наблюдение на вагиналното течение. Когато то стане по-голямо като количество (около изчислената по календар дата на овулация) и много характерно – изразено по-слузесто, разтегливо, силно напомнящо суров яйчен белтък – това е сигнал за настъпила овулация.
Имайте предвид, че вагиналното течение се влияе от спадове в имунитета, полови контакти, друго замърсяване, но тук слузестата консистенция ще Ви ориентира, че става въпрос именно за овулация.

3. Температурен метод за определяне на овулацията. Според телесната си температура ще можете да определите кога предстои овулация, за да започнете опити за забременяване.
Как да разчетете графиката, за да знаете кога настъпва овулация, кога е най-голяма вероятността за забременяване и кога за зачеване на момиче или момче, може да прочетете тук:

Разчитане на температурна графика/ определяне на овулация/ забременяване

а) Основното тук е да се мери телесна температура всеки ден, веднага при събуждане, в леглото, по едно и също време (доколкото е възможно). Препоръчва се това да става в ануса (понеже е най-точно), но личният ми опит е в устата, на едно и също място, под езика. Препоръчвам темометър с течен метал, защото някои от електронните дават отклонения, но ако имате доверие на вашия, действайте. Имам недобри впечатления и от инфрачервен, който отчита адекватно само в ухото (но е от нисък ценови клас). Ако ващият се е доказал като точен, най-добре работете с него.

б) Записвайте си показанията веднага след измерване, защото ще дойде момент, в който ще започнете да ги забравяте, а 2 десети, 4 десети имат значение.

в) Препоръчвам да синаправите табличка, напр. в Ексел, защото там лесно се правят графики. Визуализациите демонстрират много добре как се движи температурата. Има и сайтове, които го предлагат, но там не е възможно да се насложат няколко графики една върху друга, с цел качествено сравнение. Това има значение за съпоставяне с минали месеци – кога ще настъпи овулация или …бременност. Например, ако на първи ден от закъснението на цикъла температурата се вдигна над обичайното за Вас, вместо да падне, вероятността да сте забременели е много голяма.

Имайте предвид още, че обикновено двата яйчника се редуват, например – ако този месец овулира левият, на следващия месец е десният. Т.е. може да очаквате моделът на графиката да се повтаря през месец. Има и редки изключения, както и синдром „ленив яйчник”.

4. Често се използват тестове за овулация със същата цел. Принципът им на работа е като този на тестовете за бременност – измерват количеството на определен хормон в урината, засечен в определено време от денонощието (обикновено следобед). Личното ми мнение е, че този метод не е нито по-лесен, нито по-достоверен, нито по-евтин, в сравнение с температурния.

5. Текстура на шийката

С наближаване на овулацията, шийката на матката се повдига, става по-мека и леко се отваря. В началото на цикъла на пипане тя е като върха на носа ви, а с наближаването на овулацията, тя става мека като устните ви. Можете сами да наблюдавате този специфичен знак за настъпваща овулация.

Стъпвайки на метод № 3, имах щастието да забременея на третия месец след започване на замерванията. За повечето от момичетата, на които съм го споменавала, той изглеждаше доста ангажиращ. Преполагам, че голяма роля тук играе мотивацията.

Ако имате въпроси, моля споделете ги в коментар.

Успех и щастливи бебета!

2 Thoughts to “Методи за изчисляване/разпознаване на овулация”

 1. Яна кузманова

  Здравей те нещо неразбрах за овулацията от първия ден на цикъла като ми дойде и след това как се изчислява

  1. natura

   Овулация се изчислява не от първия ден на менструацията, а като се извадят 14 дни от датата, на която трябва да Ви дойде следващия път.
   Например: Обикновено Ви идва на всеки 29 дни. Този месец менструално кървене започва на 30-ти май. Това осначава, че следващия месец това ще се случи на 27 юни (29 дни след 30 май). Така, от 27 юни вадим 14 дни, за да получим овулацията (приблизително) – 13 юни.

Leave a Comment