Помощ за кърмене (Как да кърмя?)

Ето накратко някои основни неща за начало:

  1. Бебчето трябва да обхваща с устичка почти цялата ареола (тъмната кожа около зърното), за да засуче правилно. Ако захване само зърното, то не може да суче пълноценно, стиска по-силно зърното и така то се травмира. Ако забележите това, опитайте леко да бутнете брадичката, за да отворите устичката по-широко.
  2. Бебчето и мама са в поза коремче-в коремче.
  3. Ако имате прекалено много кърма, редувайте гърдите – ако сте кърмили от едната гърда, на следващото кърмене, предложете другата.
  4. Ако имате недостатъчно кърма – предложете едната гърда до изпразване, след това продължете с другата и, ако остане количество във втората, изцедете го.
  5. Ако оставяте мляко в гърдата, след като се е нахранило детето, това би трябвало да намали произвежданите количетва.
  6. Върхът на нослето на мъничето може да опира в гърдата. Не се притеснявайте, има откъде да диша.

Ако имате желание, можете да се свържете с Българската банка за кърма на http://www.bankazamaichinakarma.hit.bg/

Ако майка Ви е имала много кърма, най-вероятно и Вие разполагате с този потенциал. Но ако случаят е обратен, не се тревожете, а се подгответе по темата, не се отказвайте, ако се появят проблеми. А при второ дете, нещата обикновено стоят много по-добре.

 Ако зърната Ви са раздразнени,

След кърмене, ги намажете с капка-две кърма/коластра (те съдържат много ценни витамини и минерали) и след това с крем за зърна (по-добре кремове да са без отмиване, защото отмиването изсушава кожата). Истината е, че кой-знае какво облекчение едва ли ще почувствате, но ще ускорите възстановяването им.

Дръжте зърната открити, доколкото това е възможно.

Не ги мийте със сапун. Хубаво е детето да има досег с определено количество микроби, за да изгради имунитет, а и не забравяйте, че коластрата/ кърмата го „пази”.

Помпите влошават състоянието на раздразнените зърна.

Фактори, които намаляват лактацията (производството на кърма)

четете в следваща публикация

 

ДАРИ за развитието на Кауза “Натура”

Leave a Comment