Подготовка за нормално раждане след секцио – част 4

Подготовка за нормално раждане след секцио – част 3

Ето как напредваме в периода 38-39 г.с. (да, вече съм в 40-та седмица и още не е започнало раждане 🙂 )

В 37 г. с. се срещнах с д-р Кирил Киров, известен с това, че е достатъчно опитен, уверен и подкрепящ, за да позволи на жена да опита вагинално раждане след секцио (както и седалищно и раждане на близнаци). Нищо от информацията, която обменихме, не го притесни. В края на статията има описание на въпросите, които обсъдихме.

Успявам да ходя на йога 2 пъти седмично и се старая да практикувам и вкъщи поне през ден за по около 30 мин.

В края на 38 г. с. имах доста активен ден (вървях 7-8 км), последван от ден с доста активни контракции и три дефекации за 8 часа, но нещата се успокоиха. Честите дефекации (изхождания по голяма нужда) могат да са сигнал за започващо раждане. Ден след това Благовеста установи, че бебето видимо е слязло по-надолу в таза, но има още накъде. В края на 39 г. с. успях да навъртя около 13 км за ден и съответно стигнах нови рекорди в честотата на контракциите, особено, когато стоях права. Но, след като се укротих, същото се получи и с контракциите.

От 39 г. с. продължавам с:

1. Шуслерова сол № 1 х 4 на ден, сутрин.

2. Monilia albicans 15 CH x 5 гранули на ден, по обяд.

Започнах приема и на Каулофилум/ Caulophyllum thalictroides 15 CH или 9 СН (х 5 гранули на ден, вечер), 9 дни преди термин. Препаратът има за цел да подготви шийката за по-лесно разкритие, да направи контракциите по-продуктивни и да избегнем състоянието на т. нар. „ригидна шийка“.

Започвам чай от малинови листа 7 дни преди термин, защото на собствен гръб се уверих, че тонизира матката, т. е. подготвителните контракции зачестяват, а те също водят до скъсяване на шийката и следва да подпомогнат родовата дейност, в т. ч получаването на разкритие. Хапвам люто по същата причина (при мен работи).

Продължавам с маслото от Вечерна иглика, кълнове от лимец и ленено семе за еластичност и здравина на кожата на влагалището и перинеума (между влагалището и ануса).

Благовеста ми препоръча да започна мазането на областта на перинеума с пшенично масло, отново с цел еластичност и здравина на тъканта за минимизиране на разкъсвания.

ПКК и урина от 39 г. с. са ми отлични, като хемоглобинът е дори 123 единици! Причината за това е добрата ми диета в последните седмици, както и Биозинът (подпомага усвояването на желязото), който се наложи да приемам заради грипни неразположения.

В средата на 39 г. с. започнах приема на Полижинакс за да съм „чиста“ за раждането, но 4 глобули по-късно го спирам, защото ефектът намалява всеки ден и няма смисъл да задълбочавам резистентността на патогените си. Връщам се към Гинофилус. Факт е, че изследванията на ПКК и урина са добри (не показват инфекции), така че ситуацията е приемлива.

* При предварителния преглед д-р Киров погледна белега на ехограф, но не коментира. Записа кога е било секциото, попита за причините, както и навреме ли са ни изписали (дали сме имали проблеми – не), колко се е родило първото дете (3 430 гр), кога, спрямо термина (няколко дни по-рано). Каза, че практиката е да се чака до 8-ми ден след термин, когато бременната се приема за наблюдение, т. е. не отчита секциото като фактор. Нищо не го притесни. Само предупреди, че много силни контракции и ненапредване на раждане или силна болка в областта на белега, са повод за притеснение във връзка с руптура и съответно моментално тръгване за болница.
Каза, че няма проблем с Благовеста да чакаме до последно, щом няма индикации за притеснение. Не се оплака, че Благовеста му води родилките във финална фаза на раждане, на 8-9 см, и дори смънка нещо одобрително 🙂

Пита ме за изследвания на урината и хемоглобина. Каза, че хемоглобин от 119 единици е добре. Урина вероятно го интересува за да проследи за риск от прееклампсия (ако има завишен белтък). В тази връзка пита и за кръвното ми налягане. Интересува се също дали записвам тонове. От спондилолистезата ми (сериозно приплъзване на прешлени в областта на кръста) не се впечатли.

След като попитах имал ли е случаи на руптури, т.к. вероятно „през ръцете“ му са минали най-много опити за вагинални раждания след секцио в България, каза, че когато е работил в чужбина, е имал случаи на многораждали (със секцио, бел. ред), когато е виждал косичката на бебето през руптура на белега.

От „отворените врати“ в I-ва АГ болница „Св. София“ (Т. Киркова) стана ясно, че „политиката на болницата е да не се допускат дули, защото практиката не се оказа добра“, както и че уж гледат плана за раждане (може да го изтеглите от http://www.1agb.com/birthplan.html), но подчертано с уговорката, че зависи от начина на протичане на раждането. И още – за да сте постоянно с бебето, плащате за ВИП-стая. При секцио – 24 часа сте без бебето, в реанимация. Ако желаете таткото да присъства, плащате задължително за: ВИП-родилна зала + присъствие на таткото + избор на екип.

Продължение: Седмица 40 преди опита за VBAC

3 Thoughts to “Подготовка за нормално раждане след секцио – част 4”

  1. […] Подготовка за нормално раждане след секцио – част 4 […]

  2. […] Подготовка за нормално раждане след секцио – част 4 […]

  3. […] Подготовка за нормално раждане след секцио – част 4 […]

Leave a Comment