Подготовка за нормално раждане след секцио – част 2

Подготовка за нормално раждане след секцио – част 1

През третия тирместър е възможно да усещате по-често неприятна болка долу в таза, при натиск от страна на бебето. Обикновено се дължи на разпъването на цикатрикса (белега) от операцията и много рядко на руптура (разкъсване) на белега.

Основните симптоми при руптура са: болка около мястото на белега (разрецът на матка не съвпада идеално с белега върху кожата) и чувство на замайване, отпадналост, поради евентуално кървене. Това е спешна ситуацията. Възможно е да няма вагинално кървене, а то да е навътре (в коремната кухина). Възможно е да се случи и без да е започнала родова дейност.

Понякога не е възможно да се прецени състоянието на белега ехографски, т.к. бебето може да го притиска. Освен това, много специалисти не се доверяват на показанията за дебелина на цикатрикса, т.к. те не са 100%-ов показател за здравина на тъканта. Все пак, в определени ситуации, ехографският преглед е възможно да установи някакво компрометиране на цикатрикса.

През третия триместър се провеждат рутинните изследвания на кръв и урина (полагат се по линия на Здравна каса). Основните показатели, които се проследяват са:

  • Хемоглобин – стойностите през бременността почти по правило падат с напредване на седмиците.
  • СУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите е показател за активна инфекция/възпаление. (пикочна, вагинална, респираторна, постоянен контакт с респираторни вируси, които поддържат имунитета в тонус или др.)
  • Левкоцити в урината – отново показател за инфекция.

*Имайте предвид, че резултатите варират малко в различните лаборатории.

Относно хемоглобина, преди раждане е добре да е в по-високи граници, поне 115 единици, т. к., както и да протече раждането, има кръвозагуба, която допълнително ще понижи показателя. Предполага се, че се отчитат и лохиите (обичайното няколкоседмично кървене след раждане, което не зависи от вида родоразрешение – вагинално или оперативно). Обикновено се предписват желязо съдържащи препарати в комбинация с вит. B 12 (за усвояване на желязото) под различни форми (мускулни инжекции, таблетки, течна форма).

Може да се опита с диета, богата на желязо, допълнена с храни, които подпомагат усвояването му – богати на вит. С, В 12 и др. Често диетата се оказва по-ефективана от лабораторните препарати, поради по-усвоимата форма на желязото в храната (от личен опит – бел. ред.). Освен това трябва да се избягва приемът на големи количества магнезий и калций в часовете около приема на храните, богати на желязо, т. к. пречат на усвояването му.

Храните, богати на желязо, вит. С и В12 се консумират в близък интервал, а след няколко часа – продукти (таблетки/храни), богати на магнезий, около които е добре да не приемам много желязо и калций…

Кандидозата се влияе от хормоните на бременността, диетата, нивото на имунитета и концентрацията на кандида, на която сме изложени. (Може да опитате хомеопатичният препарат Монилия албиканс 15 СН, по 5 гранули/ден облекчава нещата, както и почти нулевият прием на захар и дори мед).

На този етап от бременноста (около 33 седмица – личен опит, бел. ред.) шийката вече може да е скъсена до 28 мм за (от 38 мм за 5 седмици), поради чести подготвителни контракции или др.(понякога са през няколко минути, вече над 30 бр./ден или по-скоро доста повече). В този случай обикновено се препоръчва повече почивка и повишаване приема на магнезий. (Последното не винаги има желания резултат.)

….

Лично:

С проследяващата ми – д-р Арабаджикова – имахме много откровен разговор за възможността да родя по нормален път. Обясних и, че съм се отказала от МБАЛ Надежда заради про-секцио политиката, което тя не отрече и ме подкрепи за избора на Киров с думите „Той ще те сецира, само, ако наистина има нужда.” (Работили са заедно). Когато я попитах, дали е водила вагинални раждания след секцио в МБАЛ „Надежда”, защото знам, че в Тина Киркова е водила, каза, че и там има. Увери ме, че в б-ца „Надежда” има и други АГ, които са склонни да позволят опит VBAC. Обясни ми, че са доста натоварени и избягват да вземат извънредни смени. Спомена д-р Стоянова, Кайрякова и още една дама, чието име не запомних. Така се уговорихме, че ако Киров не е на разположение (терминът е по Великден), ще й се обадя, за да ме ориентира кога е на смяна или евнтуално кой друг е.

Каза нещо, което аз от 3 години си „пея”, но не очаквах АГ от такава болница да го каже – в частните болници се следва политика на, така да се каже, минимизиране на риска, т. е. при най-малкото съмнение, се прибягва до секцио, защото лечебното заведение не може да си позволи накърняване на репутацията. Говори също, че има колеги, които пристъпват към секцио от нетърпение или страх. Не можах да повярвам, че чувам тази истина от акушер-гинеколог с вече изградено име.

И така, много ме спечели тази млада, интелигентна и смела докторка. До този преглед Арабаджикова беше резервирана в отговорите си и за нормално родоразрешение след секцио, и за избора на болница – считаше, че е рано. Явно искаше да проследи развитието на бременността, за да може да говори по-конкретно, а и все пак да се доближим до седмици, когато плодът е по-зрял.

Подготовка за нормално раждане след секцио – част 3

2 Thoughts to “Подготовка за нормално раждане след секцио – част 2”

  1. […] Подготовка за нормално раждане след секцио – част 2 […]

  2. […] Подготовка за нормално раждане след секцио – част 2 […]

Leave a Comment