Поведение при ухапване от кърлеж

На снимката: Еритема мигранс – обрив, характерен единствено за бактерията, причиняваща лаймска болест (borrelia burgdorferi)

Важно е да се знае, че не всички видове кърлежи са преносители на лаймска болест. А за тези, които могат да я пренасят, не е задължително да са заразени в конкретния случай. За да са носители, трябва да са се срещали със заразен/преносител – най-често диви или домашни животни, понякога птици. Това означава, че новоизлюпен кърлеж, за който вие сте първи гостоприемник, не би следвало да ви зарази.

Случва се кърлежът да се впие и сам да падне, без изобщо да сте забелязали, което не изключва заразяване.

Изследване за наличие на лаймска болест (тест за антитела срещу borrelia burgdorferi) се прави при: а) наличие на характерен обрив (виж снимката) или при определена симптоматика, даваща основание за съмнение за заразяване.

Известно е, че изваждането трябва да се извърши възможно най-скоро след установяването на впития кърлеж. Това, че заразяване се случва след 24-я час от впиването, е само ориентир – бактерии могат да се предадат и по-рано, а е възможно да не се предадат и часове след двадесет и четвъртия.

В случай, че намерите впит кърлеж, се препоръчва да се обърнете към медицинско лице с ОПИТ във ваденето и съответните ПОЗНАНИЯ. Ако нямате тази възможност, е важно да знаете следните неща:
– подгответе дезинфектант, който да нанесете на засегнатото място веднага след изваждане на паразита. Това може да е спиртен разтвор, йод, кислородна вода, друг дезинфектант, подходящ за прилагане върху кожа;

– подгответе бяла салфетка/кърпа или др. подобно, върху което да оставите насекомото, за да го виждате добре, след което изхвърлете салфетката;

– по възможност, не го докосвайте, за да не се разнесе зараза в последствие;

– при вадене НЕ трябва да се стиска по никакъв начин самият кърлеж, за да не се предизвика връщане на стомашно съдържимо в кръвта на ухапания, т. к. това е механизмът на заразяване с предавани от кърлежи инфекции.

Естествено трябва да се работи с чисти ръце и дезинфекцирани инструменти.

– паразитът се дърпа внимателно, за да не се откъсне част от него, което би затруднило доизважднето и повишило риска от заразяване или друга инфекция;

– ако няма да го изследвате, унищожете го безопасно; Един вариант е да го изгорите – убивате всички бактерии, които пренася.

– ако ще го пазите за изследване за преносителство на зараза, за да е годен за изследване, трябва да се запази влажността му. Това може да направите поставяйки го в намокрена с вода хартиена кърпичка, която добре да завържете в наелонова торбичка. Така може да го занесете или изпратите (имат такава практика) в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в гр. София, лаборатория „Предавани с кърлежи инфекции“ тел. 02 94 46 999 / вътрешен номер: 229. Резултатите излизат до 5 работни дни.

– ако разполагате с етерични масла, може да ги използвате за последващо третиране, след като проверите тяхното приложение.

Повечето от тях имат дезинфекциращо, противовъзпалително и успокояващо сърбежа действие в различна степен. В скоби са описани основните им качества, като  сред най-подходящите са: лавандуламащерка (антимикробно, противовъзпалително, против сърбеж), чаено дърво (антибактериално, антимикробно),евкалипт, портокал, розово дърво, риган (антибактериално, антимикробно), грейпфрут (антимикробно, противовъзпалително), лимонова трева (антисептично и противовъзпалително, облекчава болка), кипарис, гераниум, ветивер, кедрово дърво, цитронела.

Всички те имат добър ефект и като репеленти, като най-силно изразени такива свойства имат: лавандула, чаено дърво, розово дърво (Palmarosa oilcymbopogon martini oil), мащерка, лимонова трева (антисептично и противовъзпалително, облекчава болка), кедрово дървоевкалипт, цитронела, гераниум, портокал, розмарин, кипарис, ветивер, риган, грейпфрут.

Изследвания за наличие на антитела срещу бактерията-причинител на лаймска болест се правят не по-рано от 20 дни след ухапването, защото антителата се изработват бавно и преди този срок резултатите са нерелевантни.

Какво може да направите в тези 20 дни?

Укрепете имунитета, намерете храни и хранитени добавки с антибактериално действие, минимизирайте сладките храни и тези с киселинно PH (кафе, захар, животински продукти), увеличете храните с алкален характер (суровиплодове, зеленчуци).
Може да се прилага сребърна вода по схема, съгл. листовката; витамин С; сок от Нони; намачкан/накълцан чесън или екстракт от него; екстракт от Котешки нокът – билка; други имуностимулатори или имуномодулатори и др.;
Хомеопатия: Ledum palustre; имуностимулиращи препарати – моля, консултирайте се
Фито (билкова) трапия: Сладък пелин, корен от Лугачка, някои добавят към списъка корен от Коприва (противовъзпалително, противоартритно), от Цикория (особрено при артритни усложнения от Лаймска борелиоза) Готу кола (противовъзпалително, противомикробно, стимулира лимфната система), Ехинацеа и др. – моля, консултирайте се. Може да се запознаете и с тази статия.

Превенция на ухапване:

Освен стандартните репеленти, имате сравнително безвредни алтернативи като етеричните масла: Чаено дърво, Лавандула, Портокал, Кедър, Евкалипт, Розово дърво, Мащерка, Риган, Грейпфрут, Лимонова трева или др.

Използвани източници при изготвяне на статията:
https://aromamama.bg/nai-dobrite-eterichni-masla-protiv-bulhi-i-kurleji/ и др.

One Thought to “Поведение при ухапване от кърлеж”

Leave a Comment