Внимание! при бременност – 1

Бременността е специфично състояние на женския организъм, което се характеризира с определени предразположения, голяма част, от които са представени в поредица кратки статии – „Внимание! при бременност“. Описанието им има за цел да подготви бременната за навременна и адекватна реакция. Бъдете спокойни, не търсете симптомите, четете ги като нещо извън вас, само за информация.

Гъбични инфекции. Може би най-често срещаните неприятни симптоми са тези на вагиналната кандидоза (гъбички), в повечето случаи, причинена от Candida albicans. Симптомите са вагинално течение с бял, жълтеникав и дори зеленикав цвят, когато е силно влошено. Понякога е с гъстота на нектар или по-рядко, при задълбочаване на състоянието, течението се пресича и се забелязват бучици като на пресечено мляко (извара). Обикновено се придружава от сърбеж на входа на влагалището, в областта на вулвата (между срамните устни), дори вътре, във вагиналната област. Мерки.

Уринарни инфекцииЗасягат бъбреците, пикочопроводите, пикочния мехур и пикочния канал. Симптомите зависят от засегнатия орган. Общ симптом е мътната урина, както и съдържание на левкоцити над нормата, вероятно и повишена температура. При цистит най-често има парене, болка или сърбеж при уриниране, често уриниране, понякога капки кръв, като най-неприятно е усещането в края на процеса. Пиелонефритът или възпаление на бъбреците се характеризира с болки високо в кръста, в долната част на гърба, под ребрата от ляво, дясно или двустранно. При възпаление на пикочопроводите може да се усеща тежест в таза, понякога локализирана едностранно, както и бодежи заради подуване на тъканите и трудно отичане. Мерки.

Стомашно-чревни смущения

Засегнат от притискането е и стомахът, който бива избутан в лявото подребрие. Възможно е това да промени усещането при работата на червата – по-осезаемо къркорене, например. По-неприятни са киселините. Освен че стомахът е притиснат, мускулатурата е по-отпусната от завишените нива на естроген и релаксин. Затова мускулите, които задържат стомашните сокове да не се изкачват по хранопровода, не вършат така добре работата си. Това може да предизвика киселини и горчив вкус (от жлъчния сок) в устата на бременната. Мерки: когато лежите, това да е на лявата Ви страна, суровите плодове и зеленчуци да се ядат преди основното, никога след и да се хапва на малки порции. Има храни, които предизвикват повече киселини и такива, които успокояват, като при всеки организъм има разлики. Предизвикващи киселини (без да е задължително): люто, солено, мед, захар, кафе, пържено, оцет. Омекотяващи киселините (евентуално): повече вода, но не по време и веднага след хранене, фъстъци без сол, кашкавал, прясна краставица.

И…

Понеже организмът е в специално състояние, стомахът „вдига” защитата и е възможно да получите диария или повръщане по-лесно от обичайното, с цел да се избегне по-сериозна инфекция (като се изхвърли патогена от стомаха). Повече от важно е да не допускате дехидратация. Вие и бебето сте особено чувствителни към нея в този специален период. Освен другите негативи, тя може да предизвика нежелани контракции.

Това е и причината за засиленото обоняние, както и да Ви се гади от някои миризми, които организмът Ви е определил като потенциално опасни.

Да, и запекът е донякъде обичаен в този период, отново заради релаксиращите хормони, които затрудняват съкращаването на мускулите на дебелото черво. Не помага и натискът от наедряващата матка. Мерки: консумация на свежи плодове или зеленчуци, както и вода 20-тина минути преди хранене, разходки, разбира се, леки упражнения, повече фибри, храна, богата на омега мастни киселини …

…и да, и газовете. Причините може да видите в горния абзац.

Поради нарастването на матката, останалите органи биват избутани и притиснати, което понякога се отразява на функционирането им. Така е възможно жлъчка да не освобождава сокове както е обичайно, а това да се случва изведнъж, след натрупването им. Това може да оцвети изпражненията в светло кафяво до жълтеникаво, но не е повод за притеснение, ако няма други оплаквания. По-изразено е в последните седмици от бременността. От полза са повече движение и леки упражнения.

Гестационен диабет

Нещо, което е добре да имаме като информация, без излишно вторачване. Това е заболяване на бременната, чиито симптоми обикновено отшумяват след раждането, но е сигнал за риск от развитие на диабет. Основните симптоми са повишена кръвна захар, умора (макар тя да се приема за обичайна през бременността), голяма жажда, често уриниране чести гъбични и бактериални инфекции, замъглено зрение, гадене, повишен апетит, съпроводен от отслабване.

Превантивни мерки: Винаги е добре да се въздържаме от захар и подсладители във всичките им форми. Това ще се отрази чудесно на здравето на всеки и най-вече на бебето, на което, не само, че няма да е от полза, а може да навреди. Това ще намали проблемите с гъбички, бактерии, вируси и ще спомогне за контрола на килограмите. Движете се, консумирайте повече сурови зеленчуци и плодове.

Продължение: Прееклампсия, Чести контрации или състояние на т. нар. „чувствителна матка“, Диастаза, Синдром „напрегнати крака“; Потиснатост, депресия, Грижа за щитовидната жлеза

Leave a Comment