Внимание при бременност – уринарни инфекции

Бременността е специфично състояние на женския организъм, което се характеризира с определени предразположения, голяма част, от които са представени в поредица кратки статии – „Внимание! при бременност“. Описанието им има за цел да подготви бременната за навременна и адекватна реакция, не и да създаде излишни притеснения.

Уринарните инфекции засягат бъбреците, пикочопроводите, пикочния мехур и пикочния канал. Обичайният причинител са бактерии (най-често Ешерихия коли, обичайно срещаща се в чревната ни микрофлора). Освен че бъбреците на бременната са подложени на по-голямо натоварване заради обработката на отпадъчните метаболитни продукти от два организма (в единия, от които обменните процеси са особено интензивни заради динамичното му развитие), с нарастването на плода, органите се притискат. Това води до затрудненото им дрениране и съответно – застой, който предразполага към размножаване и захващане на патогени и съответно – инфекции.

Хормоните на бременността пък отпускат мускули, стави, сухожилия, за да се отвори място за плода и да се подготви организмът за раждане, но това намалява тонуса на мускулите, придвижващи урината. Затова се препоръчва прием на поне 2 л. течности на ден, които през лятото трябва да са повече, както и ако приемате дехидратиращи субстанции (кафе, кола, черен чай, алкохол и др.), пикочогонни (изписвани при уринарни инфекции) и т. н.

В първите месеци на бременността бъбреците все още не са подложени на толкова голямо натоварване и натиск и инфекциите там са относително редки.

Симптомите зависят от засегнатия орган. Мътната урина абсолютно винаги е показател за проблем, най-често – инфекция. Същото показва и съдържание на левкоцити в урината над нормата. При по-остри състояния се повишава и температура. Вероятността инфекцията да се предаде на повече от един орган на пикочната система е голям, по простата причина, че е свързана система.

При цистит се възпалява пикочният мехур. Най-често има парене, (режеща, драскаща) болка или сърбеж при уриниране, често уриниране, понякога капки кръв, като най-неприятно е усещането в края на процеса. Обикновено урината е мътна, а ако се даде проба за изследване, количеството левкоцити е над нормата, което е показател за инфекция, с която се бори организмът.

Пиелонефритът (възпаление на бъбреците) се характеризира с болки високо в кръста, в долната част на гърба, под ребрата – от ляво, дясно или двустранно. (При бременност, десният бъбрек се засяга малко по-често от левия.) Болката може да е тъпа, заради налягането или по-остра заради разтягане, когато не може да се дренира бъбрекът. Остра може да бъде и заради подуване на тъканите от възпалението. При остра болка може да се мисли и за изхвърляне на песъчинка или камък, което също може да предизвика възпаление заради застой на урина (ако камъкът запушва) или надраскване при изхвърляне. Отново е възможно урината да е мътна.

При възпаление на пикочопроводите може да се усеща тежест в таза, понякога локализирана едностранно, както и бодежи заради подуване на тъканите и трудното отичане. Отново е вероятно урината да е мътна.

При първи симмптоми може да пуснете „обикновена урина” за изследване – във всяка лаборатория. Имайте предвид, че ако повишите количеството приемани течности, може да излезе фалшиво отрицателен резултат.

„Стерилна урина” – пуска се проба от първата сутрешна урина (най-концентрирана е), след хубаво измиване. Подготвяте стерилен флакон от аптеката, в който за изследване се дава материал от средната струя – не тази, която изтича в началото или в края. В лабораторията се прави посявка и на 2-я ден ще се знае дали има разтеж на някакви болестотворни микроорганизми, на 3-я – какви са а след още ден-два – с какъв препарат да третирате ефективно. Е, ако до 3-я ден имате изразени симптоми, въпреки билковите препарати, вероятно ще са ви назначили антибиотик, особено ако сте бременна.

Мерки, които може да вземете при съмнения за уринарна инфекция, докато стигнете до специалист, а и след това:

  1. Увеличете течностите – топла вода, топъл чай, прясно изцеден сок (цитрусите може да раздразнят възпалените органи), айран, но не и подсладени напитки. Никакво кафе и черен чай (дехидратират и вкиселяват PH-то в организма, което е добре дошло за развитие на възпалението). Както знаете, трябва да се внимава с билките по време на бременност. Признато безопасни са липа и шипка (втората може да предизвика киселини в стомаха, но опитайте). Голяма част от тези, които помагат при възпаления на утинарния тракт, могат да предизвикат контракции или др. странични ефекти, нежелани при бременност (което не означава раждане, но не бих препоръчала системната им употреба). Такава е, иначе много ефективното, мечо грозде. В аптеките ще намерите и „Чай за бъбреци по Ламбрев”. Може да ги приложите еднократно за бързо овладяване на инфекцията, в слаба концентрация.
  2. Бързо си набавете билков препарат с брезова кора (може и чай) или червена боровинка. За целта най-добре се консултирайте с акушер-гинеколог. (Обичайно на бременни изписват Неоренал.) Ако имате цистит, за който сте сигурна, че е възникнал вследствие на полов акт, може да вземете Цистостоп рапид. Но не вземайте лекарства, преди да сте дали урина за изследване, защото може да излезе фалшиво отрицателен.
  3. Може да капвате сребърна вода в топлата вода или чай, както и клеева тинктура в сока.
  4. Уринирайте често, дори да не изпитвате позиви и въпреки дискомфорта. Всеки следващ път ще е по-добре. Представяйте си как „измивате” инфекцията. Ако сте принудени да стоите седнали, се разхождайте по-често. Не допускайте застой на урината
  5. Пазете топла (завита) засегнатата част (корем, кръст) и краката си, но при бременност, в никакъв случай, не нагрявайте допълнително!
  6. Може да добавите и пробиотици, съгл. листовката за пациента. (добри бактрии срещу лошите)
  7. Добавете витамин С и мастни киселини от естествени източници* – помагат на имунитета.
  8. Ако има възможност, консумирайте диня, тиква (без захар, по-добре с мед), всякакви неподсладени боровинки, накисната чия или ленено семе. Целината помага, но в малки количества за бременни. Същото важи за джинджифила. Може да ги добавяте към фрешове или чай.
  9. Поддържайте добра хигиена, само с вода, попивайте с минимум триене. Подсушавайте в посока към ануса и не повтаряйте, за да не разнасяте инфекцията.

Ако до 3 часа, след като се взели мерки, получите влошаване на симптомите или за 4 часа нямате подобрение, се свържете със специалист. Вероятно инфекцията е по-агресивна.

Обща профилактика:

– задължително уриниране след полов акт;

– измиване с вода преди и след полов акт

– попиването (след уриниране или миене) е в посока от вагината към ануса – еднократно, за да не се пренасят бактерии от ануса;

– след анален полов акт, не следва да има вагинален.

Не разчитайте на сушените червени боровинки – подсладени са с не се знае какво и не е ясно колко от полезните вещества са останали след обработка и съхранение.

*Студено пресовани масла (като екстра върджин зехтин, шафран и др., без да минават термична обработка), ядки, тахан от сурови ядки (макар че таханът по правило е от поне леко запечени ядки) риба, маслини.

One Thought to “Внимание при бременност – уринарни инфекции”

  1. […] Внимание при бременност – уринарни инфекции (2) […]

Leave a Comment