Разчитане на температурна графика/ определяне на овулация/ забременяване

Графиката по-горе отразява три реални цикъла, от които единият продължава с бременност А). Стрелките в оранжево показват описаните по-долу фази.

Първи ден на цикъла е този, в който започва менструалното течение. Тогава температурата (Т) е около средната за цикъла. За около седмица нивата се задържат в този диапазон до овулацията.  Как разбираме, че настъпва тя? – В деня, когато се случва овулация, има по-рязък спад на Т, който е последван от „скок“ нагоре на следващия ден – характерна комбинация, която ще се научите да разпознавате!

В началото на цикъла механизмът се задвижва от хипофизната жлеза, която произвежда фоликулостимулиращия хормон (FSH), който подава сигнал на фоликулите (няколко от тях) да се развият и нараснат. С нарастването си, те започват да отделят друг хормон – естроген. Наричат го „студен“, защото под негово действие телесната Т започва да се понижава (графика). Около 7-я ден, на принципа на естествения подбор, най-големият (най-добре развит) фоликул продължава развитието си, а останалите „загиват“, в името на това да продължи животът в най-добрата му форма. Преди овулацията фоликулът рязко повишава нивата на естроген, с което видимо се понижава телесната Т, заедно с увеличаване на цервикалната слуз. Ето тук е ключовият момент, когато дейно трябва да се включи мъжката половинка от вашето „цяло“. Мъжкият „принос“ трябва отрано да поеме по пътя, защото го чака дълъг такъв. За да стигнат до яйцеклетката, на сперматозоидите са необходими часове, понякога дни.

Цервикалната слуз също идва да Ви покаже, че точно сега е моментът малките спринтьори да заплуват към нови за тях места.
Как да се ориентирате? – Цервикалната слуз се увеличава количествено и става по… слузеста, с което подпомага придвижването на сперматозоидите към целта и едновременно ги предпазва от киселинната среда във влагалището и матката. Наподобява суров яйчен белтък (като индикатор за овулация). Между другото, няма нужда да стойте на челна стойка или нещо под. след полов акт, т. к. „малките“ си знаят работата – заложено им е в софтуера да плуват срещу течението. Точно то им показва правилната посока.

Да се върнем на повишения естроген. Той предизвиква производството на лутеинизиращия хормон (LH), който стимулира фактическото отделяне на доминантния фоликул и следва О-ВУ-ЛА-ЦИ-ЯЯЯЯ! Яйцеклетката поема по фалопиевата тръба. Именно LH засичат тестовете за овулация. (Т. е. – след спада на Т, може да започвате препишкването на тестове за овулация, ако желаете.) Той е с най-високите си нива 12-24 часа преди самото освобождаване на яйцеклетката = овулацията (когато яйцеклетката става годна за оплождане). Тук е моментът да отбележа, че е най-добре тестовете за овулация да се правят след обяд, защото тогава обикновено е пикът на LH. С повишаване на LH, спадат нивата на естрогена („студения“ хормон).

Яйцеклетката се е отделила от яйчника, а фоликулът ѝ вече е т. нар. „жълто тяло“, което произвежда известни количества естроген и много прогестерон („горещия“ хормон). Именно последният предизвиква отчетливо повишаване на температурата. Т. е. скокът в Т показва, че яйцеклетката вече е отделена и годна за оплождане. Имайте предвид, че според различни източници животът ѝ е 12, максимум 48 часа – да кажем средно – до около 24 ч. Трябва да се отчете още, че животът на сперматозоидите е максимум 5 дни в женското тяло, при условие, че са с много добро качество и в периода около овулация (когато има повече слуз, която ги защитава). Така че може средно да се приеме, че реално са годни да оплождат за 2 до 3 дни.

В обобщение на горното: Забележите ли спада в Т, може да направите първа доставка на семенна течност. Препоръчва се почивка за мъжкия организъм (за да осигури добро количество и качество) от един ден и след това – още един опит за оплождане.

Повече детайли за този и други  Методи за изчисляване/разпознаване на овулация, може да намерите тук.

Ако на дата на очаквания цикъл Т остане висока или се повиши още, това означава, че има оплождане! – А) – и жълтото тяло продължава да излъчва прогестерон (и малки количества естроген). Ако Т бележи спад, жълтото тяло е престанало да функционира и настъпва поредният цикъл – Б).

Имайте предвид още, че обикновено двата яйчника се редуват, например – ако този месец овулира левият, на следващия месец е десният. (Има изключения, има синдром на „ленивия яйчник” и др.) Съответно, може да забележите две различни тенденции, които се редуват – така по-лесно ще се ориентирате в кой месец кога да очаквате овулация.

Ако сте притеснени, че шансовете Ви за зачеване са по-малки, понеже имате само един активен яйчник, ето малко окуражителни думи: Овулацията се случва всеки месец – при два яйчника, които си съперничат (кой ще овулира първи). При наличието на един яйчник – той винаги овулира.

Цикъл на съзряване на яйцеклетката, овулация

Ако имате въпроси, споделете ги в коментар.

One Thought to “Разчитане на температурна графика/ определяне на овулация/ забременяване”

Leave a Comment