Мерки срещу заболявания при бременни

Има много неща, с които може да си помогнем, ако усетим, че се разболяваме, дори когато сме бременни.

Прилагам една статия от времето на втората ми бременност:

Ето как се „измъкнах“ от последната грипна атака за 12 часа.

 1. Хомеопатия – Инфлуцид, по схемата от листовката. (или Енгистол, или Осцилококцинум)
 2. Прясно изцеден сок, богат на вит. С в максималните количества, които можете да поемете, т. к. синтетичен вит. С, както и аспирин са противопоказни.
 3. Омега 3, 6, 9 мастни киселини – също много важни за функционирането на имунитета – от студено пресован зехтин, шарлан, сурови ядки, тахани, риба.
 4. Пробиотици – съгласно листовката (обикновено – 3 пъти/ден, преди хранене).
 5. Биозин-мама – съгласно листовката (подходящ за бременни).
 6. Слънчеви бани на терасата (колкото имах сила) за вит. D – също важен имунен фактор.
 7. Проветряване на помещението за повече кислород и разреждане на вирусите, създаване на температурен дискомфорт за тях.
 8. Чай, разбира се. Единствените, които категорично нямат противопоказания са Липа и Шипка – прекрасни за бременни и много полезни при вируси. Липата действа противомикробно, противовъзпалително и противоспастично (редуцира излишните контракции и крампите), помага при възпаление на горните дихателни пътища и повишена температура, както и при проблеми с бъбреците, хемороиди и др. Шипката е мини-мултивитамин, с което ще укрепи организма за по-лесно справяне. Билката изисква киснене. Може да предизвика киселини в по-късните месеци.
 9. Може да добавяте по супена лъжица сребърна към водата или негорещия чай, общо 3 лъжици за деня, но само за  1-2 дни (острата фаза).
 10. Ще си помогнете, ако спрете захарта и кафето за ден, ако можете – за повече. (Правят Ph в организма кисело, което е чудесна среда за всякакви вредни нашественици)
 11. За да създадете неблагоприятна среда за вируси и бактерии (т.е. да намалите киселинноста в организма си) наблегнете на сурови плодове и зеленчуци, вода, минимално преработени храни, по-малко тестени изделия и др.
 12. Може да използвате инхалатор с физиологичен разтвор, ако имате.
 13. Класическите инхалации над тенджера с горещ чай (какъвто си поискате – с ехинацея, лайка, жълт кантарион, бял равнец, липа и др.). Дишайте и през носа, и през устата.
 14. Пчелен прашец, добре разтворен, на гладно, около чаена лъжица на ден, ако не сте алергични.
 15. Усещах дискомфорт в ушите (нали всичко е свързано) и си пръснах физиологичен разтвор – спрей (има сол и дезинфекцира). Бързо ми помага.
 16. ПОЧИВКА – наистина е важно.

Дотук с безспорната липса на противопоказания. Изброените по-долу приложих с мярка, разум и с ясното съзнание, че ще е еднократно, докато се стабилизирам:

 1. Понеже клеевата тинктура е алерген, не се препоръчва. За целия ден капнах 35 капки в сока си.
 2. Изпих 100 мг вит. С (детска разфасовка). Дневната доза за възрастни е 500, а при нужда – до 1000 мг за небременни.
 3. Взех и доза детски имуностимулиращ сироп от билкови екстракти, които също не се препоръчват, но при еднократен минимален прием не се натрупват в количества, които да навредят.
 4. Добавих и 2 супени лъжици домашен екстракт от черен бъз за деня.

През нощта вече имах сили да се разхождам. Възстановяването продължи на биозин, добра храна, хомеопатия и сокове.

Много ни здраве! 🙂

Leave a Comment