През бременността и след раждането е нормално да…

Случва се бременните да са изненадани от някои промени в тялото си преди и след раждането. Ето някои неща, които не трябва да ви притесняват.

Имайте предвид, че имунитетът може да е по-уязвим по време на бременност и понижен след раждането. Грижете се за себе си и не отказвайте да се грижат за Вас!

През цялата бременност е нормално да усещате опъвания, придърпвания, леки пробождания, леки болки от разтягането на меките тъкани, връзки и стави. Може да продължават дори дни, но все пак, ако се притесните, се обърнете към специалист. При следваща бременност ще приемате всички промени много по-спокойно.

По дължината на корема Ви се появява по-тъмно пигментирана ивица, по-наситена на пъпа, която се задържа с месеци след раждането. Може да получите различни пигментни петна и по останалата част на тялото си, като през лятото е по-изразено (вкл. лунички). Също отшумява в месеците след раждането. Може пъпът Ви да изпъкне с уголемяване на коремчето.

Възможна е появата на стрии, за които добра профилактика са специализирани кремове, някои храни, богати на колаген (и не само) и леки упражнения за разтягане. Но в крайна сметка, основна роля играят гените Ви.

Отсъствието на цикъл, докато кърмите, е обичайно, но ако кърмите над 1 г., вероятно цикълът ще се възстанови (Може и по-рано). Очаква се кърмата да намалява в дните на цикъл. Организмът е готов да зачене отново. Имайте предвид, че често се случва забременяване в периода на кърмене. Дори да няма цикъл – пак се отделят яйцеклетки. При много жени цикълът се променя след раждане – като честота, продължителност и количество.

Веднага след раждането започва кървене, наподобяващо цикъл, известно като лохии. Продължава средно 40-тина дни.

Обикновено вагиналните течения се засилват през бременността, което е нормално и физиологично обусловено. За съжаление, обаче, се увеличават кандидозите и рискът от цистит. Причината е в хормоните и нарастващата матка. Поддържайте имунитета, намалете сладкото, консумирайте повече течности и не отлагайте ходенето до тоалетна.

Вероятно мирисът на потта ще стане по-слаб, за да не сте така атрактивни за противоположния пол с феромоните си 😉

Може да сте забелязали как през втората половина на бременността, косата Ви пада по-малко от обичайното, расте по-бързо и, особено след раждането, има по-здрав вид. (Ноктите също може да растат по-бързо.) Около третия месец след раждането косата може да започне да пада много интензивно, с което просто се компенсират количествата от предходните месеци. (Което съвпада и с падането на първата косичка на бебето). За около 2-3 месеца косопадът намалява до обичайното.

При подготовката за раждането, ставите и сухожилията се „разхлабват” (под действието на релаксиращи хормони), за да осигурят: първо – място за растящото бебе и второ – възможност то да се роди по естествен път. По тази причина може да смените дори номера на обувките си с по-голям. С наближаване на раждането, започват да се усещат болчици от разтягането на ставите и сухожилията.

С наближаване на раждането, е нормално също да имате болки в опашната кост, венериния хълм и изобщо таза, от разтягането в подготовка за раждането. Радвайте им се и си помагайте с раздвижване на таза, хълбоците, приклякания (с колене встрани), плавни ориенталски танци…

Отичане. Поради споменатите релаксиращи (отпускащи) хормони, тонусът на вените на краката намалява – те не изпомпват кръв така ефективно и, особено при седяща и правостояща позиция, се получава тежест, подуване на краката. Превенцията са разходки, леки упражнения и задържане на краката в по-висока позиция. Възможно е и други части от тялото да отекат. Ако отичането е постоянно или се влоши осезаемо, се обърнете към проследяващия, т.к. може да се касае за прееклампсия, особено при високо кръвно.

Очаквано, гърдите наедряват още по време на бременността. Възможно е да отделят капки коластра. Понякога е толкова малко, че засъхва в гънките на зърното като жълтеникава коричка.

Сън. През първия триместър е възможно да сте много сънливи, а през последния – да будувате нощем.

Leave a Comment