Вечерна иглика – преди, след раждането и против мастит

За пръв път масло от Вечерна иглика използвах в подготовката си за раждането. В този период беше с цел да осигури по-добра еластичност и здравина на тъканите на влагалището. (Започва се с локална употреба и се продължава с перорална малко преди раждането – Подготовка за нормално раждане – част 3)

Приемайки, обаче, капсулите, установих деликатното им разхлабващо действие. Беше чудесно облекчение 😉 в последните седмици от бременността.

В най-критичните за кърменето първи дни се възползвах от емулгаторното и противовъзпалително действие за предотвратяване запушванията на млечните жлези (мастит).

Натъкнах се на горещите съвети на родилки, за нищо на света да не се пие всичкото рециново масло, което щедро разливат в следродилните отделения, защото последствията са… внушителни. Затова, за експеримента, си взех капсулите в болницата. Е, експериментът беше повече от успешен! След раждането, най-актуалният въпрос на визитациите е: „Аа, до тоалетна ходихте ли?” :D, а аз 34 часа след раждането гордо отговарях „ДА” :D. Дадох на момичето в стаята същата вечер и на сутринта и тя отметна тая важна задача, бидейки доволна от лекото и деликатно действие.

Това, освен че спестява притесненията от отваряне на шевовете, облекчава доста нещата с хемороидите. Моите много се влошиха и след секциото, и след вагиналното раждане, но аз имах малко проблеми и преди това. Освен напъните, роля играе допълнителната тежест и отпускането на тъканите от хормоните на бременността. Според листовката, подобрява състоянието на кръвоносните съдове (хемороиди), действа срещу възпаленията и съответно – повлиява положително хемороидите.

С първото ми дете, консултант по кърмене ми препоръча соев или слънчогледов лечцитин за отпушване на млечните канали. Четейки за противовъзпалителното действие на Вечерната иглика, ми хрумна да потърся и се оказа, че във Великобритания маслото от нея се препоръчва точно в такива случаи – запушване, възпаление на жлезите.

На листовката пише, че не се препоръчва на бременни и кърмещи, вероятно защото съдържа вещества, които в такива концентрации не могат да се добият от храната, както и заради наличиет на вит. Е. Но то е под минималната дневна доза и дори при бременност, нуждите от него нарастват, но все пак не го пийте допълнително. Затова вземах само по 1, най-много 2 капсули за 24 часа и то за сравнително кратки периоди.

Leave a Comment